Sügisene seeneguljašš

Foto: Kristi Rebane
Vegan toidud
15. september 2021, 13:05

Artikkel ilmus ajakirja Nipiraamat  2021. aasta septembrinumbris. 

LOODUSEST LAUALE | Sügisene seeneguljašš

Maitsekat guljašši saab liha asemel valmistada ka seentega, seda eriti sügisel, kui metsad on pisikesi kübaranupse täis. Heaks guljašiks kasuta kastmes erinevaid, vajadusel eelnevalt kupatatud seeni. Kui kohalikust metsast korjatud (või turult ostetud) saagist ei piisa, lisa pannile ka poešampinjone.

Vaja läheb (neljale):

●      1 suur või 2 väikest sibulat

●      2 porgandit

●      3 küüslauguküünt

●      600 g metsaseeni, vajadusel kupatatud, või 400 g metsaseeni ja 200 g šampinjone

●      3 dl köögiviljapuljongit

●      2 sl tomatikontsentraati

●      1 tl paprikapulbrit

●      mõni oksake värsket tüümiani

●      5 pipratera

●      soola

●      õli praadimiseks

●      soovi korral 3 sl hapu- või 1 dl rõõska koort

●      serveerimiseks keedetud kartuleid või makarone

 

Valmista guljašši nii:

1. Koori ja haki sibul, porgand ja küüslauk.

2. Prae sibul õlis klaasjaks, maitsesta soolaga. Lisa porgand ja küüslauk ning prae veel minutike.

3. Samal ajal tükelda seened ja kuumuta puljong.

4. Lisa pannile tomatikontsentraat, paprikapulber ja prae pidevalt segades minut aega.

5. Vala juurde seened ja prae, kuni vedelik on aurustunud.

6. Lisa pannile puljong, pipraterad ja tüümian. Lase kastmel keskmisel kuumusel 10−15 minutit podiseda, kuni see on kergelt paksenenud. Maitse ja lisa vajadusel soola.

7. Soovi korral sega enne valmimist kastmesse ka hapu- või rõõska koort. Hapukoore korral tõsta pann kohe tulelt, rõõsa koorega kuumuta kaste veel kergelt läbi. Serveeri guljašši keedetud kartulite või makaronidega.

Aega läheb 30 minutit!