Letšo on nii ungaripärane paprikahoidis kui ka -pajaroog, mille retsepte on regiooniti ja peretraditsioonide järgi sadu, kui mitte tuhandeid. Peamine aga ei muutu – letšos peab olema ohtralt paprikat ja sibulat.
Vaja läheb (4-5 sööjale):
2 sibulat
3 küüslauguküünt
3 paprikat
500 g tomateid
500 g kanakintsuliha
paar oksakest värsket või 1,5 tl kuivatatud tüümani
250 g tomatipastat
5 musta pipra tera
1 sl suhkrut või mett
2 tl (suitsust) paprikapulbrit
soola
3 sl rapsiõli
Serveerimiseks:
peterselli
keedetud kartuleid
Gruusia saia
Valmista paprikahautist nii:
1. Koori ja haki sibul ning küüslauk, puhasta paprikad seemnetest ja lõika 2 x 2 cm kuubikuteks. Haki tomatid ning tükelda kana.
2. Kuumuta paksu põhjaga haudepotis õli, lisa sibul ning kuumuta, kuni sibul on kuldne.
3. Lisa potti liha ja pruunista seda igast küljest. Puista lihale tüümiani, maitsesta küüslauguga ja kuumuta minutike.
4. Sega potis kanalihaga hakitud tomatid, tomatipasta, paprikad ja maitseained: pipraterad, suhkur ja paprikapulber.
5. Hauta rooga aeg-ajalt segades keskmisel kuumusel 20 minutit, kuni paprika on pehme ja vedelik kastmeks keenud. Timmi soolasus parajaks.
6. Enne serveerimist puista letšole hakitud peterselli. Kõrvale paku keedetud kartuleid ja et maitsev kaste taldrikult kätte saada, pane lauale ka värsket pehmet Gruusia saia.
Soovi korral koori tomatid
On maitse asi, kas eelistad tomateid enne patta panekut ka koorida. Otsest vajadust selleks küll pole. Kui arvad, et kestad sind hautises häirivad, siis koorimine käib lihtsalt.
Selleks lõika tomatitesse noaga väike rist ja tõsta 20 sekundiks keevasse vette, seejärel tõmba koor sälkude juurest viljalihalt maha.
Milliseid paprikaid kasutada?
Letšo valmistamiseks sobivad kõik paprikad: punased, kollased, rohelised, ümarad, magusa alatooniga piklikud punased ja kollakasrohelised. Toredalt värvilise roa saad, kui valmistad letšot eri värvi paprikatest.
Söö nii, nagu isu on
Siinne letšopajaroog on valmistatud kanakintsulihaga, kuid võid liha ka välja jätta ning serveerida paprikahautist grilli kõrvale.
Ungaris on levinud letšot pakkuda hoopis grillvorstidega.
Kommentaarid (0)