Grillitud liha

Foto: Unsplash
Lihatoidu retseptid
4. juuli 2021, 07:35

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Silmasõbralik mõnus mustika marinaad ehk suvine mop-kaste lihale

Mustikad on silmavitamiinid – seda teadsid juba meie vaaremad. Sestap jagan teiega täna üht suvist retsepti, mis grillimisel teie lihale uskumatult palju imelist maitset juurde annab ja ehk ka pisut silmanägemise tervist toetab. Tasub igatahes proovida!

Vaja läheb

  • 500 ml punast veini

  • 400 g mustikaid (sobib ka külmutatud)

  • 400 ml mustika või sõstra mahla

  • 200 g värsket apelsinimahla (pressi võimalusel ise)

  • 300 ml tumedat õlut

  • 400 g koorevõid

  • 1-2 spl maitsepärmi

  • 6-8 küünt küüslauku, jämedalt hakitud

  • 3 shalottsibulat, jämedalt hakitud

  • 1-2 spl mett

  • 1 spl kadakamarju – kui sul on ulukiliha

  • Maitsestamiseks värsket tüümiani, musta terapipart, sinepiseemneid, Cayenne'i pipart, soola.

 

Tee nii

Rösti tulikuumal pannil must terapipar, sinepiseemned ja kadakamarjad. Lisa pisut võid ning pruunista selles kergelt küüslauk ja shalotid.

Seejärel vala paksu põhjaga potti või kastmepannile kõik vedelikud ja pane pliidile podisema (võid valada maitseainetele peale, kui röstisid paksu põhjaga pannil).

Kuumuta segu madalal tulel vähemalt tunni, aga võib ka kauem. Vahepeal sega sisse ka maitsepärm.

Kui segu vähemalt neljandiku võrra kokku on keenud, lisa ülejäänud maitseained – sool, mesi, ürdid – ning proovi, kas on piisavalt vürtsikas ja kergelt magus tulemus. Kõige viimasena lisa sisse või ja kuumuta veel pisut kuni on mõnusalt kreemjas tulemus.

Enne kasutamist võid kastme kurnata või hoopis kogu sisu blenderdada. Mina eelistan viimast varianti. Määri või pintselda liha tükid kenasti kastmega kokku ja lase pisut tõmmata. Nüüd on õige aeg grillima asuda!

Kõik mis üle jääb, pane hermeetiliselt suletuna külmkappi ning võid rahulikult seda nädala jagu päevi kasutada. Grillida saab tubastes tingimustes ka ahjus või triibupannil.

Naudi ja toeta samas oma silmi!

Armastust teie südameisse ja padadesse!