Toiduuudised

ELAMUS OMAETTE: magusmõrkjas angervaksasiirup 

Jana Olesk, 8. juuli 2021 11:36
Foto: Jana Olesk

Angervaksa veidi mõrkjas aroom ja magusmõrkjas maitse on kesksuvel elamus omaette. Kuna angervaks on kohati lausa läägelt magus, on hea täiendada siirupit mõne hapuka lisandiga. Nii tekib väga huvitav kooslus, mis sobib ka tundlikule maitsemeelele.

Vaja läheb:

  • 35 angervaksaõisikut

  • 1 l vett

  • 500–700 g suhkrut

  • 1−2 laimi mahl (sobib ka sidrun)

Keeda siirupit nii:

1. Korja puhtast loodusest angervaksaõisikuid. Alustuseks raputa neid veidi, et taimelt pudeneksid ära lahtised õied ja peitu pugenud putukad.

2. Keeda veest ja suhkrust siirup. Jälgi, et kogu suhkur oleks sulanud ja võta siis pott tulelt.

3. Pigista siirupisse laimimahl. Tõsta sekka ka õisikud ja jäta need 24 tunniks kaane alla tõmbama.

4. Järgmisel päeval kurna siirup. Kõige parem on kasutada selleks kahekordset marlit, kuna angervaksaõied on pisikesed ja kipuvad jämedamast sõelast läbi minema. Suru kogu vedelik õitest välja.

5. Lase siirup veel korraks keema, kuid ära pikalt keeda, sest muidu kaotab angervaks oma parimad omadused.

6. Jaota siirup kuumalt eelnevalt steriliseeritud pudelitesse ja sulge õhukindlalt.

Kuidas siirupit kasutada?

  • Tee sees. Angervaksa pitsivahuse õie lõhnabuket aitab meeltel rahuneda. Piisab paarist lusikatäiest õhtul tee sees.

  • Köha leevendamiseks. Angervaksasiirup sobib talvel imehästi lastele köhasiirupiks.

  • Maitseks veinile. Samuti sobib siirup andma mõnusat särtsu vahuveinile.

  • Limonaadiks. Eriti maitsev on angervaksalimonaad. Selleks tuleb siirupile lisada mullivett.