Falafelid

Foto: Jazzinokitchen
Aasia köök
19. juuni 2021, 18:14

TERAVAID ÕRNU ELAMUSI! Falafelid ja tahiinikastmega falafelisalat

Koduste falafelide retsept on mul blogis ka varasemalt üleval, kuid siin üks veidi vürtsisem, veidi ürdisem ning tänu lisatud soodale õhulisema tekstuuriga falafeliretsept. Sooda ja küpsetuspulbri lisamine falafelitaignasse aitab pallikeste tekstuuri õrnemaks muuta, et lõpptulemus jääks veelgi mahlasem. 

u 25 falafeli ehk 45 sööjale

Falafelid

  • 250 g kikerherneid

  • 3 küünt küüslauku

  • suur kimp lehtpeterselli või koriandrit

  • suur kimp münti

  • 2 kuhjaga sl kikerhernejahu

  • 2 tl jahvatatud vürtsköömneid

  • 2 tl tšillihelbeid

  • 1,5 tl jahvatatud koriandrit

  • 1 tl söögisoodat

  • 1 tl küpsetuspulbrit

  • 2 tl soola

  • 0,5 tl musta pipart

  • 2 sl oliiviõli taignasse + 6 sl pintseldamiseks või rapsi-/päevalilleõli frittimiseks

  • 3-5 sl külma vett

Tahiinikaste

  • 3 sl tahiinit

  • 2 sl sidrunimahla

  • 1,5 dl külma vett

  • 1/3 tl jahvatatud vürtsköömneid

  • soola-pipart

Salatiks

  • keedetud kinoad

  • kirsstomateid

  • värsket kurki

  • beebispinatit

  • sööja kohta 1 tl veiniäädikat ja 0,5 sl oliiviõli

Tee nii

Leota kikerherneid üleöö või ööpäev rohkes vees, nõruta ja loputa läbi. Koori ja haki jämedalt küüslauk, rebi ürdid väiksemaks. Sega kõik taignaained omavahel suures kausis läbi ning seejärel blenderda, vajadusel mitmes jaos, kuni saad ühtlase, kuid ikka veel veidi teralise falafelitaigna. Vormi taignast väikesed pallikesed, pintselda õliga ning jäta 30 minutiks kuni tunniks külmkappi seisma.

Küpseta pallikesi vahepeal külge keerates 200 kraadi juures pöördõhuga 25–30 minutit, kuni falafelid on väljast krõbedad ja jumekad.

Või valmista neid hoopis frittides

Selleks kuumuta sügavas pannis või potis õli 185 kraadini ning küpseta pallikesi 5–6 kaupa mõlemalt poolt 2–3 minutit. Frittides on tähtis korraga mitte liiga palju falafele pannile/potti panna, muidu langeb õli temperatuur ja falafelid hakkavad endale krõbeda kooriku ümber tekitamise asemel hoopis õli sisse imama. Valmis falafelid pane köögipaberile nõrguma ja ootama.

Kastmeks vispelda kõik koostisained omavahel, lisades alguses 1 dl vett. Lisa vispeldades vett edasi, kuni saad meelepärase konsistentsiga kastme. Viimistle maitse ja happelisus soola ja sidrunimahlaga parajaks.

Salatiks viska keedetud kinoa, poolitatud kirsstomatid, kurgiviilud ja spinat kaussi. Lisa veiniäädikas ja oliiviõli ning sega läbi. Tõsta salatile kuumad falafelid ning nirista üle tahhiinikastmega.