Küpsetised
14. mai 2021, 11:32

NÄDALA KOOK! Rabarberi-mannakook rabarberisiirupiga

Lihtsa koogi muudab eriliselt mahlaseks eraldi keedetud rabarberisiirup. Ole kaval – kasuta siirupi jaoks rabarberivarte ülemisi rohelisi otsi ja jäta alumised roosakad koogi jaoks, nii saad koogile värvi juurde. Siirupit vala soojale koogile üsna julgelt, vähemalt pool kogusest. Jäätisepall koogitüki peal teeb ampsud täiuslikuks! 

Koostisosad
170 g toasooja võid
1,5 dl suhkrut
3 muna (M)
1 värskelt riivitud apelsinikoor
2,5 dl nisujahu
1 dl mannat (või maisimannat)
0.5 dl keefirit
200 g rabarberit
2 sl roo- või Demerara suhkrut
SIIRUP
ühe värskelt pressitud apelsini mahl (pluss vesi, nii et vedelikku oleks 2 dl)
1 dl suhkrut
100 g rabarberitükke

Valmistamine

12 tk

1. Vahusta või koos suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisa munad ükshaaval ja vahustamist jätkates. Lisa ka riivitud apelsinikoor, jahu, manna ja keefir ning sega tainaks.

2. Koori rabarberivarred ja lõika diagonaalselt umbes 3 cm tükkideks.

3. Vooderda 20 cm lahtikäiva koogivormi põhi ja küljed küpsetuspaberiga. Tõsta tainas vormi ja silu laiali. Suru rabarberitükid tainasse ja puista peale roo- või Demerara suhkrut. Küpseta 180-kraadises ahjus umbes tund aega. Lase vormis umbes 10 minutit jahtuda, seejärel libista vaagnale.

4. Küpsemise ajal valmista siirup. Mõõda kõik ained väikesesse potti ja kuumuta, kuni suhkur on sulanud. Lase siirupil keema tõusta ja keeda poikvel kaane all tasasel tulel umbes 10 minutit.

5. Nõruta rabarber välja ja vala kaste kannu.

6. Vala vähemalt pool kastmest vaagnale tõstetud soojale koogile. Ülejäänud kastet serveeri koogi kõrvale, nii et sööjad saavad seda soovi korral juurde valada.