KollaažFoto: 2z Tatjana Iljina, Unsplash
Toiduuudised
4. mai 2021, 10:44

TOIDU ÕNNESTUMISE NIMEL! Miks just see pisike vidin peab olema suur, lihtne ja kergesti jälgitav

Kõige suuremad kokanduslikud jamad ei tule sellest, et keegi viitsinud retsepti jälgida või tegi liiga rumalaid asendusi. Enamus ebaõnnestunud toite on pannud totaalselt puusse küpsetamisajaga.

Taimer köögis on väga oliline asi. Seda on mulle öelnud mited profikokad. Osad neist kannavad nagu vana-aja medõed valge kitli revääril suurte numbritega digitaalset ajamõõtjat, mis piiksub nagu vaimust vaevatud värvuke, kui aeg saab täis. 

Sügisel osaledes Tallinnas kultuspagari seisusesse tõusnud Kenneth Karjase kardemonisaiade meistriklassis Tallinna Kaubamajas lubasin endale naljatleva pärimise, miks kannab meisterkokk põlle küljes suurte numbritega elektroonilist taimerit. Et kas kaasaegse ahju ajamõõtjast ei piisa. Ei piisagi, ütles Ken äärmiselt tõsiselt. Väikeste saiakeste puhul on aga ülioluline, et nende küpsemisaeg oleks täpne. 

Õige ajastamine on kokates A ja O, eriti kui mängus on kõrged temperatuurid. Ega asjata öelda, et prae steiki x arv minuteid - kui liiga vara ümber pöörad, ei saa sa seda maitsvat krõbedat kihti, toidu pinnal pole hakanud tekkima karamelliseerumist ning sul on pelgalt hautatud maitsetu palake. Ajatundlikkus on oluline ka teiste toitud puhul. 

Igaüks, kes on küpsetanud pisikesi kondiitritooteid teab enda käest, KUI palju võib juhtuda ühe minutiga. Jätad ahju minuti kauemaks - kõrbevad ära. Võtad liiga vara välja - nätske.

Kokkamine nõuab pidevat kohalolekut. Seetõttu ongi seda nimetatud kõige paremaks meelelahutajaks, sest muud mured peavad kaugemale vajuma, kui tahad, et su pingutusi kõlbaks ka lauale kanda. 

Võiks ju arvata, et igal pliidil on oma taimer olemas. Ent need pole alati kõige täpsemad.

Lisaks on näiteks minul juhtunud rohkem kui kord see, et taimer teeb kaks nõrka piiksatust ja siis vaikib. Või miskipärast ei anna üldse häiret.  

Paljud panevad taimeri oma nutitelefonist jooksma. Ja siis unustavad selle teise tuppa pandja alla, kusjuures uksed on vahepeal kinni. Või ei kuule köögis jutuvada või raadio kõrvale signaali. Ka on telefonilt raskem jälgida aja kulumist, kuna tegelikult keegi ei taha rasvaste kätega ekraani paitada.

Köögis peab olema korralik, suur ja erksavärviline taimer, mille pealt saaab näha allesjäänud aega ning mis plärinat pole võimalik ignoreerida. 

Sageli on köögikellad alandatud pisikese ja nunnu interjöörielemendi rolli, mis on aga hale viga. 

Hea taimer peab näitama suurelt, kui palju sul on jäänud küpsetamisaega alles. Nii saad hinnata, kas see on piisav või vahest üle hinnatud? 

Hea taimer peab olema ka selline, mida näed igast kööginurgast. See hoiab ära sõgedaid olukordi. 

Kui sa küpsetad aga eriti tundlikke tooteid, nagu näiteks küpsiseid, makroone ja beseed, hangi endale korralik elektrooniline taimer ja pista see endale sõna otseses mõttes rinda. Nii kuuled ja näed kõike. Ja enam ei pea end kiruma, et miks ma küll lasin oma hõrutisel ahjus liiga kaua olla.