Maapähkli mekiga marjakrõbedik Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
16. aprill 2021, 10:03

NÄDALA KOOK | Maapähkli mekiga marjakrõbedik

On aeg heita pilk sügavkülma ja ära kasutada seal olevad külmutatud marjad, sest peatselt on algamas uus marjahooaeg.  Üks lihtne võimalus selleks on krõbedik -  mahlase sisuga ajatu magustoiduklassikasse kuluv roog. Marjasegu koostise saab oma sügavkülma sisu ja maitse järgi komplekteerida ning suhkrutki tasub lisada vastavalt marjade hapukusele.  Krõbedik maitseb hästi soojalt vahukoore, jäätise või paksema jogurtiga.

Kogus: kuuele

Koostisosad
MARJATÄIDIS
800 g Külmutatud marjasegu (nt mustad ja punased sõstrad,vaarikad, mustikad jm)
1 spl Maisitärklis
3 spl Suhkur
PURUKATE
75 g Või
2.5 dl Nisujahu
2 dl Kaerahelbed
1.25 dl Suhkur
120 g Maapähklivõi
Serveerimiseks vahukoor, jäätis või Kreeka jogurt

Valmistamine

1. Kuumuta ahi 180 kraadini. Pane marjad (va vaarikad), maisitärklis ja suhkur kastrulisse ja sega läbi. Pane pliidile ning kuumuta 3-5 minutit kuni marjad hakkavad sulama. Sega hulka vaarikad, kuumuta läbi ja tõsta ahjuvormi.

2. Sulata või ja lase jahtuda. Sega jahu, kaerahelbed, suhkur ja näpuotsaga soola. Hõõru näppudega hulka maapähklivõi kuni moodustub puru. Lisa sulatatud või ja näpi taas sõrmedega tainasse nii, et puru ei jääks kuivaks.

3. Puista puru marjadele, pane vorm ahju ja küpseta 25-30 minutit või kuni tainas on kuldpruun ja marjasegu vormi äärest mullitab.

4. Võta ahjust, lase 5 minutit seista ja serveeri vahukoore, jäätise või Kreeka jogurtiga.