KollaažFoto: 4xMaren Rits
Toiduuudised
29. mai 2021, 13:49

PAEPEALSED MAITSED | Mis teeb Põhja-Eesti kokakunsti eriliseks ning 4 väekat retsepti kartulist, kalast, odrast ja viinast

Kuidas maitseb paepealne? Põhja-Eesti peibutab kalast, kartulist, odrast ja viina abil tehtud roogadega, mida kaunistatakse väekate ja kasulike lilledega.

Kuidas maitseb paepealne? Põhja-Eesti peibutab kalast, kartulist, odrast ja viina abil tehtud roogadega, mida kaunistatakse väekate ja kasulike lilledega.

Põhja-Eesti maitsete aasta projekt seletab lahkelt, et piirkonna maitsete kandjad on lisaks taludele ka uhked ja kaunid mõisad. Suurima panuse maitsete aasta elluviimisel annavad Sagadi, Palmse ja Anija mõisad. Alljärgnevad andmed ja retseptid ongi pärit Paepealsete maitsete projektist. 

Põhja-Eesti asub suures osas paepealsel rannamaal, kus paas on näha ja käega katsuda. Sisemaa pool katab seda mullakiht ning paas on nähtav kruusana ja tuntav mineraalidena. Jõed ja ojad, mis voolavad paepealsetelt mere suunas, kannavad mineraale merre, kus ka mere-elustik sellest osa saab. Piirkonna põhjavesi säilib karbonaatsete kivimite rüpes. Nii toituvad paemineraalidest otseselt või kaudselt kõik meie taimed ja loomad.

Edasi lugemiseks: