Toiduuudised

PAEPEALSED MAITSED | Mis teeb Põhja-Eesti kokakunsti eriliseks ning 4 väekat retsepti kartulist, kalast, odrast ja viinast 

Toimetas Manona Paris, 10. aprill 2021 10:26
KollaažFoto: 4xMaren Rits

Kuidas maitseb paepealne? Põhja-Eesti peibutab kalast, kartulist, odrast ja viina abil tehtud roogadega, mida kaunistatakse väekate ja kasulike lilledega.

Põhja-Eesti maitsete aasta projekt seletab lahkelt, et piirkonna maitsete kandjad on lisaks taludele ka uhked ja kaunid mõisad. Suurima panuse maitsete aasta elluviimisel annavad Sagadi, Palmse ja Anija mõisad. Alljärgnevad andmed ja retseptid ongi pärit Paepealsete maitsete projektist. 

Põhja-Eesti asub suures osas paepealsel rannamaal, kus paas on näha ja käega katsuda. Sisemaa pool katab seda mullakiht ning paas on nähtav kruusana ja tuntav mineraalidena. Jõed ja ojad, mis voolavad paepealsetelt mere suunas, kannavad mineraale merre, kus ka mere-elustik sellest osa saab. Piirkonna põhjavesi säilib karbonaatsete kivimite rüpes. Nii toituvad paemineraalidest otseselt või kaudselt kõik meie taimed ja loomad.

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

06.04.2021
PAEPEALSED MAITSED: uueks aasta toidupiirkonnaks sai Põhja-Eesti
28.05.2020
LÄÄNEMAA MAITSED | Haugihooaja tähed: kahmerpill, ahjuhaug ja haugikotlet
18.05.2020
LÄÄNEMAA MAITSETE AASTA | Kokaõpetaja avab läbi vanaemade maitsemeenutuste Haapsalu kandi toidu võlu
11.05.2019
VIDEO JA GALERII! Kuidas maitseb Vana Võrumaa? Ehk miks me ei suutnud söömist lõpetada...