KanalihaFoto: Unsplash
Toiduuudised
7. aprill 2021, 15:11

Toitumisnõustaja õpetab: kas sina oskad poes kanaliha valida?

Maitsev ja tervislik toit saab alguse tooraine valikust. Toitumisnõustaja Teele Teder selgitab, milliseid valikuid teha, et leida poest alati parima kvaliteediga kanaliha.

Kana on üks parimaid valguallikaid ning valke on meil väga vaja. Vee järel on valgud teine kõige mahukam komponent organismis. See on peamine ehitusmaterjal nahale, luudele ja ka kõigele vahepealsele. Immuunsüsteemi toimimine ja vereringe liikumine on vaid mõned funktsioonid, mille eest võime valkudele tänulikud olla. Valgud aitavad lisaks kiiremini saavutada küllastustunnet ja säilitada lihasmassi. Selleks, et kanalihast maksimumi võtta, tuleb aga valida parim võimalik tooraine.

Värskeim valik

Vali alati värskeim tooraine. Seda on lihtne teha. Kõige värskem kanaliha on see, millel on kõige lühem tarneahel ehk mida ei pea teistest riikidest kohale transportima. Kodumaine kanaliha on muuhulgas ka väiksema ökoloogilise jalajäljega.

Puhtaim valik

Palju on räägitud antibiootikumide jääkidest lihas. Antibiootikumide kasutamine kasvustimulaatoritena ja haiguste ennetamiseks loomadel on Eestis ja kogu Euroopa Liidus keelatud. Antibiootikumide kasutamine on lubatud vaid ravi eesmärgil ja ainult veterinaararsti diagnoosi alusel vastavalt laboriuuringutele.

Hea uudis on see, et Eestis kasvatatud kanaliha on alati 100% antibiootikumide vaba, sest meie kohalikes linnufarmides on kanade haigestumine viidud heade elutingimustega miinimumini. Isegi kui kana on mingil põhjusel haigestunud, siis saab ta parimat hoolitsust ning ravitakse veterinaararsti määratud ravi järgi terveks.

Selleks eelistatakse alati looduslikke alternatiive ja lindude ravimine antibiootikumidega on viimane alternatiiv. Ka siis ei ole tarbijatel vaja karta, sest sel juhul kehtib lihatööstusesse saatmise keeluaeg, mida kontrollib rangelt ka veterinaar- ja toiduamet.

Kasvuhormoonide hirmu pole

Kui võrrelda praeguse aja kanu varasemaga, siis on nad senisest tunduvalt suuremad. Seda aga ei pea sugugi kartma, sest see pole saavutatud kasvuhormoone kasutades. Euroopa Liidus kehtiva seadusandluse järgi on nende kasutamine looma- ja linnukasvatuses keelatud. Kanade kasvukiirus on paranenud hoopis tänu headele tõuomadustele, täisväärtuslikule söödale ja parematele elutingimustele.

Mida kana sööb?

Kanaliha kvaliteedi määrab lisaks värskusele ja puhtusele ära ka see, mida kana on eluajal söönud ehk milliseid toitaineid ta on saanud. Mida tervislikum ja tasakaalustatum on tema menüü, seda kvaliteetsem on ka kanaliha. Eestis kasvanud kanadele antakse kodumaist teravilja ning toitainete tasakaal on vastavalt linnu vanusele paika pandud. Toitainete vahekorda muudetakse vastavalt linnu vanusele, sest toitaineline vajadus on erinevates arenguetappides samuti erinev. Suurima osa kanade toidulauast moodustab kodumaine teravili – selle kohta saab tarbija infot ka kodumaise kana pakendilt.

Loomuomane elu

Võimalikult loomuomane elu tagab kanadele parima arengu. Eestis kasvanud kanad ei pea elama kitsastes puurides vaid on allapanul suurtes majades. Seal saavad nad teha kanadele tüüpilisi asju – vabalt ringi siblida, teiste lindudega sotsialiseeruda ja tiibu sirutada. Loomulikult on neile pidevalt kättesaadav täisväärtuslik sööt koos värske joogiveega ning mis kõige ägedam, nii nagu inimesed, vajavad ju ka loomad ja linnud korralikku puhkust. Eestis kana farmides tagatakse lindudele ööpäevas vähemalt kuus tundi järjestikust segamatut puhkeaega.

Seega, parim kanaliha, mida poest saad, on kindlasti kodumaine ja puhas, toidetud vastavalt linnu vajadusi silmas pidades ning saanud areneda loomuomaselt.

Teele Teder on linnulihatootja Talleggi saadik.