Foto: Tiia Meitus
Toiduuudised
2. aprill 2021, 16:15

LASTE RÕÕMUKS: vutimunad vopsti topsi!

Kuigi vutimunad on juba isegi pilkupüüdvad, võib neidki vahelduseks värvida. Ja mitte ainult pühade puhul – erksavärviline munatops tõstab alati tuju ja meeldib kindlasti ka lastele. "Marineeri vutimunad ja tee saiatopsid valmis juba eelmisel päeval," soovitab toitlustusfirma Sibul ja Sammal perenaine Tiia Meitus.  

(kuuele)

Vaja läheb: 6 vutimuna, 6 viilu röstsaia. 

Marinaad vutimunadele: 250 ml vett, 125 ml valge veini äädikat, 1 punapeet (toores), 1 väike sibul, 1 tl suhkrut, ½ tl purustatud musta pipart, ¼ tl fenkoliseemneid, ¼ tl sinepiseemneid, 1 tl meresoola (mitte kuhjaga). 

Valmistamine: Koori ja viiluta punapeet ning haki sibul. Pane need koos ülejäänud marinaadi koostisosadega kastrulisse, lase keema tõusta ja keeda madalal kuumusel 10 minutit. Vala marinaad läbi sõela klaaspurki ja jäta jahtuma. Lase munadel umbes kolm minutit keeda. Jahuta jääkülmas vees ja koori. Pane munad marinaadi ja tõsta külmkappi. Lase seista üleöö, et munad saaksid hea maitse ja kena värvi. 

Saiatopside valmistamiseks lõika saiaviiludel ära koorikud. Rulli viilud tainarulliga õhukeseks ja lõika neist umbes 5 cm läbimõõduga kettad. Pintselda kettad õliga, suru need väikestesse metallist muffinivormidesse ja küpseta 180kraadises ahjus 10 minutit. Lase topsidel veidi jahtuda ja eemalda need vormidest. Säilita täielikult jahtunud saiatopse suletud karbis. Kui topsid pole jahtuda jõudnud, tekib kondensvesi ja sai muutub nätskeks.  

Suupiste kokkupanek 

Vaja läheb: 80 g majoneesi, 20 g Kreeka jogurtit, 2 redist, maitse järgi hakitud tilli ja murulauku, idusid (näiteks küüslaugu-, brokoli- või lutserniidud), kaunistuseks söödavaid õisi. Sega majonees Kreeka jogurtiga, lisa hakitud till ja murulauk ning sega ühtlaseks. Tõsta majoneesikreem saiatopsi, säti peale uhke ports idusid. Lisa idudele ka täpike majoneesi ja pane peale punane vutimuna. Kaunista rediseviilu ja söödavate lilleõitega.

Nipp!  *Saiatopsid võid valmis teha mitu päeva varem, kui hoiad neid õhukindlalt suletud nõus. 

*Majoneesi võid maitsestada näiteks Dijoni sinepiga.

Allikas: Tiia Meitus, Sibul ja Sammal OÜ