JALMAR VABARNA SETO SÜÜK: vaata, kuidas teha savvusannaliha, aiaviläruuga ja kohopiimäpliini sahvtiga (4)
Näiteks eelroaks valmib aiaviläruug poodõt liha ja umaküdset leeväga, pearoaks on krõptõ kartohkasupp savvusannaliha ja värske saladiga ning magusroaks kohopiimäpliini sahvtiga.
Kuigi - juba telesaate esimestel minutitel teatab Jalmar, et tema köögis kuigi osav ei ole ning muusikule tuleb appi tema ema.
Toidud kantakse lauda Kirsi Talo puhkemajas, kuhu koguneb väga värvikas ja lustlik seltskond, kes õpetab Joelile ka kohalikke kombeid.
Aiaviläruug poodõt liha ja umaküdset leeväga`
(Köögiviljasupp veisepõsega)
- 600 g Nõo kauaküpsetatud veisepõsk
- 1 tk suur kartul
- 2-3 tk küüslauguküüs
- 1 tk suur sibul
- 2 tk porgand
- 100 g kaalikas
- 1 tl soola
- 1tl pipar
- 1tl tšilli
- maitse järgi till
- maitse järgi petersell
- 1 l kanapuljong
- 4 lehte loorber
- toiduõli praadimiseks
Valmistamine:
Kuumuta õlis sibul ja küüslauk, et maitsed avaneks.
Lisa ülejäänud köögiviljad ning kuumuta ka neid. Lisa puljongit, nii et köögiviljad oleks kaetud. Lisa maitseained.
Lisa veisepõsk terve tükina suppi.
Keeda suppi madalal tulel, kuni kartul ja kaalikas on parajalt pehmed.
Enne serveerimist lõika veisepõsest ribad suppi ja serveeri.
Särtsakas ürt
- peoga rohkelt spinat, basiilik, petersell, till
- 100 ml õli
- 1 küüslaugupea
- soola maitse järgi
- Purusta köögikombainis õli, ürdid ja küüslauk.
Serveeri särtsakas ürdilisand supi peale!
Pearoog
Krõpõ kartohkasupp savvusannaliha ja värske saladiga
(Krõbe kartulipüree suitsusauna liha ja värske salatiga)
- 1 kg kartul
- 200 g sibul
- 20 g küüslauk
- 200 ml piim
- 1 spl hapukoor (püreesse)
- 100 g või
- u 30 g maitseks püreesse Meira sinepit
- õli
Valmistamine:
Keeda kartul. Tükelda sibul väikesteks kuubikuteks.
Pruunista sibul ja küüslauk õlis ja lisa kartulile.
Tambi kartul püreeks, lisa või, piim, sinep ja hapukoor. Sega kartulipüree sibulaga kreemjaks massiks ja aseta ahjuvormi.
Küpseta kartulipüreed ca 20 min 200 kraadi juures krõbedaks ja pruuniks. Serveeri!
Liha
- 1 kg sea kaelakarbonaad
- 10% liha kaalust sool
- Valmistamine:
Soola seakaelakarbonaad 10% soolvees (12 tundi).
Seo liha marli sisse ja aseta eelköetud sauna lava laelaudade külge (see retsept töötab vaid suitsusaunas).
Küpseta liha suitsusaunas 100-120 C juures ca 6 h-7 tundi. Serveeri soojalt ja kohe.
Salat
- 200 g värsket kurki
- natuke tilli
- natuke õli
- 1 spl sool
- 1 spl suhkur
- 100 g punane kapsas
Valmistamine:
Lõika viilutajaga (või mandoliiniga) kurgist õhukesed pikad viilud. Maitsesta tilli, õli, soola ja suhkruga.
Lase seista u 1 tund.
Serveeri see koos punase kapsaga (imeõhukeseks viilutatud ja soolaga läbi segatud).
Püree
- 200 g porgand
- 50 g või
- maitse järgi soola
- vett
Valmistamine:
Haki porgand ratasteks.
Pruunista pannil porgandirattad, maitsesta soolaga, lisa vesi ja keeda pehmeks. Kurna vesi, lisa või ja püreesta kreemiks.
Vajadusel aja kreem läbi sõela, et poleks tükke.
Suuliim
- 200 ml keefir
- sool maitse järgi
- tilli ja teisi ürte maitse järgi
Valmistamine on lihtne, sega kõik komponendid omavahel kokku.
Tilli tükeldus pisike!
Dessert
Kohopiimäpliini´sahvtiga´
(Kohupiimapannkoogid moosiga)
- 3 tk muna (vahusta munavalge ja kollane eraldi)
- 130 g nisujahu
- 200 ml hapupiima /keefiri
- 300 g kohupiima
- 100 g suhkrut
- 1tl pool teelusikat soodat / küpsetuspulbrit
- 100 g maasikaid
- 8 lehte melissi
- 8 lehte piparmünti
- maitseks musta pipart / kurkumit / kaneeli
- 50 g või (praadimiseks)
- külmkuivatatud vaarikad kaunistuseks
Valmistamine:
Vahusta munakollane suhkruga eraldi valgeks vahuks, lisa kohupiim, maitseained, jahu ja sega kõik valmis massiks.
Vahusta munavalge eraldi tugevaks vahuks ja sega see kõige lõpuks taignale juurde, nüüd prae kohe ja püüa säilitada praadides pannkoogi kohevus (NB! Ära keera mitu korda pannkooki!).
Moosi valmistamiseks lisa maasikad, piparmünt ja suhkur, püreesta need saumikseriga. Serveeri toasoojalt.
Pannkookide puista peale külmkuivatatud vaarikaid!
Head isu!
Kommentaarid