Restoran Wicca peakokk Angelica UdeküllFoto: Robin Roots
Toiduuudised
7. märts 2021, 15:50

NATUKE NUTIKUST: tippkokk Angelica Udekülli nipid toidujäätmete vähendamiseks

Wicca peakokk Angelica Udeküll leiab, et igapäevases kokkamises tuleb hoida silmad väga lahti ja nii saab õppida loominguliselt tekkida võivaid jääke ära kasutada.

Keskmiselt tekib Eestis ühes leibkonnas aastaid 130 kilo toidujäätmeid, mis teeb 2,5 kilo nädalas. Umbkaudu saadame me niimoodi prügimäele 200 eurot.

Tegelikult on väga vähe vaja, et saada midagi väga lahedat kokku, usub õlletootja A. Le Coqi rohepööret tutvustanud veebiesitlusel üles asunud tippkokk. Nii saame vähendada toidujäätmeid, mis on meil aastast 120.  Ka igast leheliblest saab veidi tekstuuri ja maitseid lisades uue roa. „Näiteks petersell sega õliga kokku ja saad toreda kastme. Annab toidule mahlasust ja vürstikust juurde. Muna ja õli on kokku majonees. Kui sul on munavalget üle, siis veidi suhkrut ja kokku on besee.“

Udeküll tunnistab, et ka tema pole toidu äraviskamise patust prii. „Aga iga päev mõtlen, kuidas mitte minna masinlikult poodi ja kuhjata ostukäru kaupa täis, vaid enne mõelda, palju ikkagi tarbida tahad. Ek kas tegelikult ikka ära sööd kõik. Tee enne nimekiri ja kaalu oma toitumisvõimekus üle, ja kui oled söögi juba koju tassinud, siis ürita see ikkagi ära süüa.“

Udeküll lausub, et tema meelest saame me oma talupojatarkusega palju korda saata. Rohkem võiks tarbida rohelist ja fermenteeritud, ehk hapendatud toitu, sest see on kehale kasulik. Kaloritel ei maksaks näpuga järgi ajada. „Süüa võiks aastaaja järgi, suvel jahutavat ja talvel soojendavat.“

Angelica nipid

  • Enne poodi minekut söö kõht täis ja koosta ostunimekiri, et vältida emotsionaalset üleostmist.
  • Tänane pearoog on homne supp: sageli jääb söögikordadest üle käputäis riisi või mõni tükike liha. Parim viis sedalaadi jääkidele uue elu andmiseks on keeta neist põnev supp.
  • Kõva leiba saab riivida ja kasutada seejärel magustoitude valmistamiseks võipaneerimiseks-Maitseroheline saab elupikenduse kuivatatult või sügavkülmutatult.
  • Keeda mahlased köögiviljad nagu tomat, paprika, suvikõrvits hoidisteks, pista purki jatarbi praelisandina või dipikastena.
  • Köögiviljad nagu peet, kapsas, porgand, pastinaak või mustjuur saavad uue elu ja lisaväärtuse hapendatult või kuivatatult.
  • Purusta järelejäänud marjad ja puuviljad, pane sügavkülma ja kasuta hiljem smuutide valmistamiseks.