Kanepiseemnetega pätsikeFoto: Kai Kodasma
Toiduuudised
23. märts 2021, 11:18

Ärge kartke kanepiseemneid! Küpsetage neist hoopis pätsikesed

Öeldakse, et kanepiseemneid võiks tarbida iga päev vähemalt ühe supilusikatäie. Supertoiduna tuntuks saanud kanepiseemned sisaldavad kuni 35% õli, milles on rohkelt oomega-rasvhappeid. Seejuures on oomega-3- ja oomega-6-rasvhapete suhe 3:1, mis on inimese kehale ideaalne. 

Kanepiseemned sisaldavad rohkelt vitamiine ja mineraalaineid, aga ka valke ja on suurepärane rauaallikas. Kanepiseemned ja neist saadud jahu sobivad hästi ka neile, kes gluteeni ei talu.

Peamiselt lisataksegi neid toidule eesmärgiga tõsta selle tervislikkust, samuti tekstuuri andmiseks. 

Kust pärit?

Kanep on iidne taim, mida tema õlirikaste seemnete ja vastupidava kiu pärast on kasvatatud juba aastatuhandeid. Pärineb ta ilmselt Aasiast.

Kuidas maitseb?

Meeldivalt pähkliselt – ütleks, et meenutab veidi päevalilleseemet, aga samal ajal ka Piinia pähklit. 

Milleks sobib?

Maitse poolest sobivadki roogadesse, kuhu paneksite ka päevalilleseemneid või Piinia pähkleid. Võib süüa toorelt, lisades neid salatitesse. Kanepijahust saab valmistada küpsetisi või lisada seda tekstuuri andmiseks tainasse. 

Toidulauale sobivad nii kooritud kui ka koorimata kanepiseemned. Koorimata kanepiseemned lisavad toidule mõnusat krõmpsu, kooritult sobivad hästi näiteks smuuti või jogurti peale. 

Kanepiseemnetega pätsike Foto: Kai Kodasma

Kanepiseemnetega pätsike
4 portsjonit

  • 3 dl täisteranisujahu
  • 3 dl nisujahu
  • 3 tl soola
  • 290 ml maitsestamata jogurtit või petti
  • 40 g sulatatud võid
  • 1 dl koorimata kanepiseemneid

Eelsoojendage ahi 200 kraadini. Pange mõlemad jahud ja sool suurde kaussi. Vajutage jahu keskele auk, valage sinna jogurt või pett ning lisage hulka 20 grammi sulatatud võid ja kanepiseemned. Segage kahvli abil jahu ja jogurtit kokku, kuni tekib tainas. Kui see tundub liiga vedel ja kleepuv, siis lisage veidi jahu. Kui olete saanud ühtlase taina, puistake tööpinnale veidi jahu ja sõtkuge umbes viis minutit. Katke ahjuplaat küpsetuspaberiga ja puistake sinna väike kogus nisujahu. Moodustage tainast ümar pätsike, lõigake võimalikult sügav rist sisse ja pange küpsetuspaberile. Pintseldage peale ülejäänud sulatatud või ja küpsetage pätsi ahjus 30 minutit. Pärast ahjust võtmist laske sel resti peal jahtuda.