Chili con carne basmatiriisigaFoto: Kai Kodasma
Mehhiko köök
21. märts 2021, 10:52

RETSEPTID | Chili con carne basmatiriisiga ja nacho'd tšilliga

Chili con carne on aeglaselt valmiv ühepotiroog, mis passib hästi suurema seltskonnaga söömiseks. Samuti mitme päeva toidukordadeks, sest mida kauem sel seista lasta, seda sügavamaks maitsed muutuvad.

6 portsjonit

  • 2 sl kookosõli
  • 1 suur sibul
  • 1 punane tšillipipar
  • 3 küüslauguküünt
  • 1 tl tšillihelbeid
  • 3 tl soola
  • 1 tl musta pipart
  • 1 tl jahvatatud paprikat
  • 2 tl vürtskööment
  • 600 g veisehakkliha
  • 300 ml veisepuljongit
  • 2 purki purustatud tomateid
  • 1 kaneelikoor
  • 1 ruut tumedat šokolaadi
  • 1 purk maisi
  • 3 porgandit
  • 1 paprika
  • 1 purk punaseid ube

Serveerimiseks:

  • basmatiriisi
  • värsket koriandrit

Soojendage suures potis keskmisel kuumusel õli ja lisage hakitud sibul. Poolitage ja hakkige pipar – kui armastate teravust, jätke ka selle seemned alles. Purustage küüslauguküüned ja lisage koos pipraga potti. Lisage tšillihelbed, sool, must pipar, jahvatatud paprika, vürtsköömen. Laske 5 minutit pruunistuda. Tõstke kuumust ja lisage veisehakkliha, maitsestage soola ja pipraga. Laske hakklihal vaid pruunistuda, mitte läbi haududa. Lisage potti puljong, purustatud tomatid, kaneelikoor, šokolaadiruut, mais, riivitud porgand ja hakitud paprika. Segage koostisosad läbi ja tõstke kuumust, kuni vedelik hakkab mullitama. Alandage kuumus keskmise astmeni ja laske 40 minutit haududa, kuid jälgige aeg-ajalt segades, et toit põhja ei hakkaks. Kui kaste muutub liiga paksuks, segage hulka veidi vett. Lisage oad ja laske madalal kuumusel veel 10 minutit haududa. Proovige, kas soovite veel maitsestada. Serveerige keedetud basmati riisi ja koriandriga.

nacho'd tšilliga Foto: Kai Kodasma

Homme lõunaks … nacho'd tšilliga

1 portsjon

Kuna Chili con carne mekib teisel päeval veelgi parem, passib ta järgmiseks lõunaks kohe eriti hästi. Sättige koguseid vastavalt sööjate arvule. 

  • pool pakki nacho'sid 
  • 6 sl eelmise päeva Chili con carne't
  • 1 avokaado
  • peotäis riivitud juustu

Soojendage krõpse ahjus 200 kraadi juures 3–5 minutit. Samal ajal soojendage väikses potis või mikrolaineahjus eelmise päeva Chili con carne't. Lõigake avokaadost väikesed kuubikud. Asetage nacho'd taldrikule, tõstke peale soe Chili con carne ning puistake üle riivitud juustu ja avokaadokuubikutega.