Foto: Kai Kodasma
Magustoidud
8. märts 2021, 07:48

RETSEPT | Brita koogi saladus peitub vahustamises

Kevadtalvisel hooajal on Brita kook kindlasti üks populaarsemaid. Kes siiani piirdunud poekoogiga, sel tasub küpsetamine endal ette võtta!

Mitme eri kihi ja tekstuuriga Brita kook on üks neist, mille valmistamist peetakse keeruliseks. Kuid võin päris ausalt öelda, et kes saab hakkama muna vahustamisega, saab ka Brita koogiga.

Annan siiski ühe soovituse koostisosade valimiseks – koogi biskviit saab kaunis kollane ja tõeliselt maitsev, kui kasutada ehtsaid maa- või mahemune. Vaarikate asemel võib täitsa julgelt katsetada maasikaid või mustikaid – peaasi, et marjad on värsked. Ega siis muud kui küpsetama!

Brita kook
10 portsjonit

Põhi:

  • 3 suurt munakollast
  • 1 suur muna
  • 1 dl suhkrut
  • 160 g võid
  • 2,5 dl nisujahu
  • 2 tl küpsetuspulbrit
  • 2 tl vanillsuhkrut
  • 1 dl piima

Besee:

  • 3 suurt munavalget
  • 1,5 dl suhkrut
  • 200 g mandlilaaste

Täidis:

  • 4 dl vahukoort
  • 1 dl suhkrut
  • 200 g vanillikohupiima
  • 300 g vaarikaid

Põhja tegemiseks eraldage munakollased valgetest. Mikserdage munakollased, terve muna ja suhkur kergeks vahuks. Segage hulka sulatatud või, nisujahu, küpsetuspulber, vanillsuhkur ja piim. Määrige ahjuplaadile pandud küpsetuspaberile õhuke kiht sulatatud võid ja lisage segu. 

Beseekihi jaoks vahustage munavalged ja kui neist on moodustunud pehme vaht, lisage järk-järgult suhkur. Mikserdage, kuni olete saanud tugeva vahu ja suhkur on täiesti sulanud. Katke ahjuplaadil olev tainas vahustatud munavalgekihiga. Riputage peale mandlilaastud. 

Küpsetage ahju alumises osas 175 kraadi juures 20 minutit. Laske põhjal resti peal täiesti maha jahtuda, seejärel lõigake see pooleks. 

Vahustage vahukoor suhkruga ja lisage kohupiim. Määrige vahukoorekreem ühele koogipõhja poolele. Asetage kreemi sisse helde kogus vaarikad ja tõstke peale teine pool. Laske koogil enne serveerimist tund kuni üle öö külmkapis maitsestuda.