Reedeti keedeti hernesuppi. . Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
23. veebruar 2021, 14:15

MAITSERÄNNAK MÖÖDANIKKU: mida Järvamaal vanasti söödi?

Kolmapäeval sai tanguputru ja pühapäeval magustoitu, näitavad 1980ndatel Järva-Madise kandis kogutud mälestused. Hernesupp oli esmaspäevane toit, teisipäeval keedeti tangusuppi, neljapäeval hapukapsasupp ja reedel hernesuppi. Laupäeval sai  kartuliputru ja pühapäeval kartulit ja liha või hapukapsasupi ning pühapäev oli ka magustoidupäev, mäletas sealtkandi rahvas veel 40 aastat tagasi. Eesti Rahva Muuseumi arhiivis olevaid üleskirjutusi vaatas Vabariigi sünnipäeva eel etnoloog ja ERMi kuraator Reet Piiri.     

Kolmapäeval sai tanguputru ja pühapäeval magustoitu, näitavad 1980ndatel Järva-Madise kandis kogutud mälestused. Hernesupp oli esmaspäevane toit, teisipäeval keedeti tangusuppi, neljapäeval hapukapsasupp ja reedel hernesuppi. Laupäeval sai  kartuliputru ja pühapäeval kartulit ja liha või hapukapsasupi ning pühapäev oli ka magustoidupäev, mäletas sealtkandi rahvas veel 40 aastat tagasi. Eesti Rahva Muuseumi arhiivis olevaid üleskirjutusi vaatas Vabariigi sünnipäeva eel etnoloog ja ERMi kuraator Reet Piiri.     

19. sajandi lõpul hakati keetma kaeratangupudru ja seda söödi kas praelihaga või soolasilguga. Körti ja putru võinud teha kõigist jahudest, igapäevased pudrud tangupudru kõrval olnud rukki- ja odrajahupuder. 

Edasi lugemiseks: