Tsitruse-mango kook kataifitainast põhjal Foto: Jaan Heinmaa
Toiduuudised
20. märts 2021, 07:42

TERE KEVAD! Tsitruse-mango kook kataifitainast põhjal

Puuvilja- ja marjakoogid maitsevad igal aastaajal hästi. Enne aga, kui värske rabarber ja suvemarjad käiku lähevad, tuleb hakkama saada külmutatud marjade või eksootiliste viljadega. Tsitrused on praegu oma parimas valmiduses ja ka konservitud viljad tuleb nüüd ära kasutada. 

Tsitruse-mango kook kataifitainast põhjal
8 tükki
Valmistusaeg 40 minutit + 35–40 minutit ahjus 
Kataifitainas koosneb peenetest tainaniitidest ning jääb küpsedes õhuline ja krõbe. Lahtilõikamisel tuleks arvestada, et kreem on üsna pehme ja lõikamisel ei pruugi oma kuju säilitada, aga maitset see ei mõjuta. 

Põhi:
300 g külmutatud kataifit
150 g võid + natuke vormi määrimiseks
1 dl vahukoort
2 sl mett
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl vanilliekstrakti

Täidis:  
6 suurt munakollast
1 dl suhkrut
1 dl mangopüreed
2 sl sidrunimahla
1,5 sl maisitärklist
2 tl riivitud sidrunikoort
100 g võid
2 mandariini või 1 apelsin 
0,5 mangot või 3–4 konservmango viilu

Kaunistamiseks:
1 mandariin või 0,5 apelsini
0,5 mangot või 3–4 konservmango viilu
50 g viinamarju

Kui pakis on tainast rohkem, siis lõika selleks korraks vajalik kogus ja ülejäänu pane sügavkülma. Terava noaga on külmunud kataifit üsna hõlbus lõigata.
Sulata tainas korralikult üles, et ka keskelt oleks sulanud. Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri 20 cm lahtikäiv koogivorm võiga. 


Sulata või, sega hulka vahukoor, mesi, kaneel ja vanilliekstrakt. Haruta tainas võimalikult lahti ja pane võisegusse, tõsta ja keera, nii et see oleks igalt poolt võiseguga koos. Tõsta vormi, kata põhi ja küljed. Küpseta u 35–40 minuti jooksul  kuldpruuniks ja krõbedaks. (Aeg-ajalt vaata, et tainas liiga pruuniks ei küpseks, ohu korral kata fooliumiga.) Võta ahjust ja lase jahtuda.

Klopi kastrulis lahti munakollased, klopi hulka suhkur, mangopüree, sidrunimahl ja -koor ning maisitärklis. Lisa kuubikuteks lõigatud või ja pane kastrul pliidile. Kuumuta mõõdukal kuumusel, samal ajal segades, kuni kreem on paksema majoneesi taolise konsistentsiga. Võta pliidilt. Kui kreemis on tükke, siis hõõru need läbi peene sõela. Lase jahtuda.

Koori mandariinid või apelsin, eralda sektoriteks, eemalda kelmed ja tükelda. Tükelda mango ja sega koos mandariinitükkidega kreemi sisse. Võta kataifitainast põhi vormist, pane tordialusele ja täida kreemiga. Kaunista mandariinisektorite, mangoviilude ja viinamarjadega. Kuni serveerimiseni hoia külmas.

Tsitruse-mango kook kataifitainast põhjal Foto: Jaan Heinmaa

Krõbeda taina ja kreemise sisuga päikesekollane kook sobib ka peatselt saabuvate lihevõttepühade lauale.