Supiretseptid

EVELIN ILVESE PAASTUKÖÖK | Läätsesupp roheliste köögiviljadega 

Evelin Ilves, 21. veebruar 2021 07:02
LäätsesuppFoto: PantherMedia/Scanpix
Jagan teiega järgnevate nädalate jooksul kasinasse ja usinasse aega rõõmu toovaid paastuaja hõrgutiste retsepte. Täna alustame ühe mõnusa soojendava supiga.

4-le

Vaja läheb:

  • 400g porrulauku (nii valge kui roheline osa, viiluta)
  • ¼ kl extra virgin oliiviõli
  • 1 tl sidrunimahla
  • ½ kl hakitud sellerivart
  • 1 loorberi leht ja kuivatatud ürte, näiteks peterselli
  • 5 klaasi vett
  • 2-2,5 kl hakitud lehtkapsast (kale)
  • 2-3 peotäit rohelist spinatit (värske või külmutatud)
  • 1/2 kl hakitud külmutatud või kuivatatud karulauku (saab ka ilma)
  • ½ kl läätsesid (oranžid või mustad näiteks)
  • maitseks meresoola
  • värsket musta pipart
  • taluvõid
  • garneeringuks peterselli, murulauku, sellerit ja või hapukoort või crème fraîche või taimset  hapukoore asendajat

NB! Leota kindlasti läätsi enne keetmist! (kui sul pole eelleotatud läätsed).

Kuumuta suurel pannil oliiviõlis seller ja porru, lisa 1 tl sidrunimahla ja näpuga soola.

Hauta poolpehmeks, seejärel lisa loorber, petersell ja vesi. Keeda madalal kuumusel u 20 min, siis lisa lehtkapsas ja spinat (ning karulauk, kui sul on seda), keeda veel mõned minutid.

Enne püreerimist eemalda supist loorberileht ja peterselli varred. Püreeri, kuni supp muutub siidjaks. Seejärel kurna supp vajadusel läbi sõela teise potti (sõelale peaksid jääma porru fiiberkiud – kasuta puust spaatlit, et kogu nektar läbi sõela läheks!).

Aseta supipott pliidile keskmisele kuumusele ja lisa supi sisse läätsed. Hauta, kuni need on pehmed (u 20-30 min).