Toiduuudised
15. veebruar 2021, 16:43

MENUKAIM VASTLATOIT MAAILMAS! Juuretisega pannkoogid (retsept!) on tänavu kõikjal vastlanädala hitt

Juuretis ja haputainas on üle maailma saanud väga populaarseks, kuna see aitab piirangute ajal kokkamisega meelt lahutada. Pole siis imestada, et juuretisega pannkoogid on maailmas tänavuse vastlanädala üks kõige populaarsemaid toit.

Nisujahust juuretis on väga pannkoogisõbralik juba seetõttu, et kuna kultuur vajab pidevalt vee ja jahuga toitmist, tuleb midagi ülejääva osaga teha. Pannkoogid on üks väga tänuväärt viis oma igikasvavat juuretist lõpuni ära kasutada. 

Näiteks usub BBC Good Food, et haputaina pannkoogid on üks käesoleva aasta kõige populaarsematest retseptidest, sest juba praegu on selle populaarsus tõusnud 1037 protsenti, vahendab Daily Mail.  

Muidugi, pannkoogid on maailmas üks menukamaid vastlatoite, neid süüakse umbes nii nagu meiegi oma vastlakukleid, moosi ja ohtra vahukoorega. 

Juuretisega pannkookide tegemine on lisaks kõigele muule tervisele kasulikum, tänu viimases elutsevatele headele bakteritele. 

Juuretise tegemine on imelihtne:

Sega kokku võrdne kogus vett ja nisujahu ning lase seista nii, et natuke õhku pääseb ka ligi – näiteks riidega kaetult.

Igal päeval, soovitatavalt samal ajal tuleb juuretist toita võrdse koguse jahu ja veega.  Ära jäta segu liiga paksuks ega vedelaks – õige konsistents on kreeka jogurtil. Kolmandal päeval hakkab juuretis mullitama – ehk leiab õhust selle metsiku pärmiseene üles. Kasutamisvalmis on juuretis umbes nädalaga, kui tilk jääb külmas vees hõljuma.

Kuidas juuretisega pannkooke teha? 

  • 2 dl nisujahu
  • 2 tl suhkrut
  • 0,5 tl soola
  • 1 tl küpsetuspulbrit
  • 1 dl juuretist
  • 1,5 dl piima
  • 1 suur lahtiklopitud muna

Sega piim lahtiklopitud munaga, lisa sool, küpsetuspulber ja suhkur.

Lisa kloppides jahu ja juuretis, kuni tainas on ühtlane.

Küpseta nagu tavaliselt pannil. 

NB! Maitsvam saab, kui teed taina valmis eelmisel õhtul ja lased sel soojas seista.

Siis sega juuretis piima, jahu ja suhkruga, kata köögirätikuga ja lase soojas tuulevaikses kohas seista.

Munad, soola, küpsetuspulbrit (kui soovid kohevamaid kooke, aga enam polegi seda vaja) lisad enne küpsetamist. 

Millega juuretisega pannkooke süüa?

Esmalt klassika: mee ja vahukoorega. 

Siis edasiarendatud klassika, ehk värsked marjad vahukoorega. 

Üks kuum nipp, millega neid võiks pakkuda, on erinevad pehmed peened juustud, nagu näiteks brie.

Kuuma nipi edasarendus, ehk naasmine klassikasse – hea paks hapukoor kalamarjaga. Salaami mädarõikase kreemjuustuga. Forell tillise hapukoore-tomatisalatiga. 

Head isu!