Ameerika köök

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Kaua-tehtud-kaunikene ülirikkalik jõulupühade puuviljakook Ameerikast 

Evelin Ilves, 27. detsember 2020 07:43
JõulukookFoto: PantherMedia/Scanpix
On olnud aastaid, kui raskelt rammus ja niiske jõulukook saab käima pandud juba septembris. See on otse üle võetud Inglismaa ja Ameerika kommetest ning tegelikult minu lemmikmaitse polegi. Et ka lapsed seda koogi parajalt kõrge alkoholisisalduse tõttu mekkida ei saa, läks see maius küllaltki kiiresti meie jõulumenüüst maha.

Ent seda maitsenüansside rikkalikkust ja tekstuuri erilisust tasub kasvõi kord elus igal juhul järele proovida. Just ise oma kätega kvaliteetsest toorainest valmis meisterda- tehase toodang erineb selle koogi puhul isetehtust nagu pavlova pannkoogist.

Sestap jagan seda retsepti just täna teiega – valmistades ette juba järgmisi jõule. Mis loodetavasti pakuvad võimalust kõike paremini planeerida ja loomisprotsessis mõnuleda.

Vaja läheb:

  • 10 dl jahu
  • 1 tl kaneeli
  • 0,5 tl nelki
  • 0,5 tl muskaati
  • 1 tl soola
  • 3-3,25 kg peeneks hakitud kuivatatud puuvilju/pähkleid (0,5kg võiks olla sukaate - mida rohkem erinevaid komponente, seda parem kook tuleb: rosinad, ploomid, aprikoosid, pähklid, mandlid jne)
  • 5 dl suhkrut
  • 5 dl pehmet võid
  • 1,25 dl marja-või veiniželeed (ingl k jelly), nt punasesõsta želee sobib hiilgavalt
  • 1,25 dl mahla
  • 1,25 dl alkoholi (kuiva veini või šerrit või portveini või ka brändit)
  • Koogi „kastmiseks” kangemat alkoholi (calvados, brändi vms)
  • Vajad 2 leivavormi mõõdus 11 x 20 cm ja veel üht mõõduga umbes 15 x 30 cm.

Vahusta pehme või lisades vähehaaval sinna juurde suhkur kuni segu on hästi hele ja õhuline. 

Seejärel vahusta sinna hulka ükshaaval munakollased.  Sõelu maitseained jahu sisse. 

Sega želee, mahl ja alkohol ühtlaseks seguks.  Lisa jahu kordamööda vedelikkudega või massi sisse.  Edasi lisa taignale hästi läbi segatud hakitud puuviljad/pähklid. 

Eraldi vahusta munavalged kõvaks vahuks ning keera õrnalt ülejäänud taignasse, kuni moodustub ühtlane segu.

Määri leivavormid võiga või vooderda küpsetuspaberiga.  Jaota taigen võrdselt vormide vahel.

Küpseta kooke 135C ahjus vähemalt 3 tundi väiksemate puhul ja vähemalt 5 tundi suuremate puhul.

Aseta küpsetamise ajaks ahju põhja suurem sügav pann  veega (vajaduse korral lisa vahepeal vett). Kui koogid on küpsed (koogid eemalduvad veidi vormi äärtest ja puutikuga torgates jääb see puhtaks) ja jahtunud, tuleb koogid mässida kõigepealt kange alkoholi sisse kastetud marlisse ja siis fooliumisse. 

Kui marli on kuiv, siis tuleb seda uuesti niisutada (reeglina kord nädalas). Ja nii vähemalt 6 nädalat järjest, aga võib ka rohkem.

Keskmiselt kulub kookide niisutamiseks laagerdusperioodil 750ml valitud jooki. Alkoholi kangus lahtub aja jooksul, aga jääb mingil määral siiski alles. Sestap tuleb seda kooki tarbida mõõdukalt ja lastele mitte pakkuda.

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Samal teemal

26.12.2020
EVELIN ILVES | Taolist olukorda pole uneski viirastunud
20.12.2020
EVELIN ILVESE KOKAKOOL: suus sulav kapsapirukas
19.12.2020
EVELIN ILVES | Nagu homset ei tulekski
13.12.2020
EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Seene ja pähkli pasteet – üllatus, mis meeldib!