Foto: Jaan Heinmaa
Lihatoidu retseptid
4. jaanuar 2021, 07:36

Uppis veisehakkliha-metsaseenepirukas

Uppis ehk tagurpidi pirukas on oma kuldpruuni tainakattega isemoodi kaunis, samas lihtsate puhaste maitsetega toitev roog. Tugeva maitsega metsaseened tahavad paariliseks tugevama maitsega liha, seetõttu kasuta kindlasti veisehakkliha, hästi sobib ka lambahakkliha. 
Koostisosad
TAINAS
150 g Külm või
4 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
3 spl Hapukoor
1 dl Riivitud juust
3 spl Külm vesi
TÄIDIS
0.5 dl Riis
1 tk Sibul
3 tk Küüslauguküüs
300 g Soolatud metsaseened, nt riisikad
400 g Veisehakkliha
0.5 tl Purustatud must pipar
0.5 tl Sool (kui seened pole piisavalt soolased)
100 g Hapukoor
2 tk Muna

Valmistamine

12-14 tk

1. Tükelda või kaussi, lisa küpsetuspulber ja jahu, hapukoor ja riivitud juust ning haki puruseks seguks. Lisa paar supilusikatäit külma vett ja sega kiiresti tainaks. Tõsta tainas seniks külmkappi, kuni valmistad ette täidise.

2. Keeda riis vastavalt pakendil olevale juhendile pehmeks, loputa külma veega ja jäta sõelale nõrguma.

3. Koori ja haki sibul ja küüslaugud. Tükelda seened veidi väiksemaks. Prae hakkliha pannil sõmerjaks, lisa sibul, küüslauk ja seened ning kuumuta, kuni sibul on klaasjas. Maitsesta pipra ja soolaga. Klopi lahti hapukoor ja 1 muna ning sega hakklihasegu hulka. Jaga tainas kahe kitsama või ühe keskmise ahjuvormi põhja.

4. Rulli tainas vormi(de) suuruselt lahti, suru servad kahvliga õhemaks ja tõsta vormi(de)le kaaneks peale. Torka kahvliga ka mõned õhuaugud sisse. Klopi teine muna lahti ja määri tainas hoolikalt üle.

Küpseta 200-kraadise ahju keskosas 20–25 minutit.