MandlinurgadFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
18. detsember 2020, 09:51

NÄDALA KOOK | Mandlinurgad – vahva variatsioon paljude lemmikust Tosca koogist

Mandlinurgad on vahva variatsioon paljude lemmikust Tosca koogist. Ainult et tainas on õhem, mandlikate paksem ja nende vahel on hapukat nüanssi lisav moosikiht. Šokolaadiga kaetud nurgad teevad koogikesed eriti rikkalikuks ja pidulikuks. 
Koostisosad
TAINAS
3.5 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
1 dl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
1 tk Muna
1 tk Munakollane
100 g Pehme või
5 spl Hapukas moos (nt aprikoosi- või pohlamoos)
KATE
150 g Või
1.5 dl Suhkur
2 tl Vanillsuhkur
3 spl Vesi
200 g Poolitatud või jämedalt hakitud mandlid
80 g Jahvatatud mandlid (Meira)
200 g Tume šokolaad

Valmistamine

u 28 tk

1. Tee kõigepealt valmis kate. Tükelda või väikesesse potti, lisa suhkrud ja vesi ning kuumuta, kuni või on sulanud. Vahepeal haki mandlid veidi väiksemaks, võid ka lihtsalt pikuti poolitada. Lisa võisegule mandlijahu ja -tükid ning tõsta pliidilt ära.

Taina tegemiseks sega küpsetuspulber jahuga, lisa suhkrud, muna ja munakollane ja või ning mikserda tainaks.

2. Määri kõrgemate servadega ahjuvorm (u 25 x 345 cm) võiga ja suru tainas sõrmedega ühtlase kihina vormi põhja. Sõrmed tee märjaks, siis on seda lihtsam teha. Määri tainale moosikiht, sellel tõsta mandlikate ja aja ühtlaselt laiali. Küpseta 180-kraadises ahjus 25–30 minutit. Tõsta koos vormiga restile jahtuma.

3. Lõika jahtunud kook ruutudeks – pigem väiksemateks kui suuremateks, ruudud omakorda lõika pooleks ja tõsta küpsetuspaberiga kaetud tööpinnale. Sulata šokolaad ja kasta nurgad sisse. Vedelat šokolaadi võid koogikestele kanda ka pintsliga määrides. Lase šokolaadiga kaetud kookidel tarduda sealsamas tööpinnal või külmkapis, säilita külmkapis.