Kookose-valge šokolaadi trühvlidFoto: Kai Kodasma
Toiduuudised
16. detsember 2020, 15:45

ÄRA PELGA! Kookosõli on praadimiseks oliiviõlist parem valik!

Kõiki on vallanud kookosõli lummus. Seda kasutatakse nii naha- kui ka juuksehoolduses, lugematutes toiduretseptides. Trendiga võib küll kaasa minna, kuid õigem on siiski kookosõli kööki jätta ja enda eest hoolitsemiseks kasutada selleks ette nähtud kosmeetikume. 

Kookosõli huvitav omadus on see, alla 20kraadise temperatuuri puhul on õli tahke ja valge, aga soojenedes sulab ja muutub pehmeks ning läbipaistvaks.

Kust pärit?

Kookosõli kasulikud omadused avastati 15. sajandil Indias, kus seda hakati kasutama meditsiinis, kosmeetikas ja kokanduses. Praeguseks on kookosõli tootmine levinud ka Filipiinidele, Hiinasse ja mujale Aasiasse. 

Kookosõli või kookosrasv on kookospähkli viljalihast külmpressi teel saadud taimeõli. Enne pressimist viljaliha jahvatatakse ja kuivatatakse 2,5 tundi 40–45 kraadi juures. Kallim on mahedast kookospähkli viljalihast ilma eelneva kuivatamiseta pressitud õli, sest sellisel viisil säilivad kasulikud omadused, lõhn ja maitse paremini. 

Kuidas maitseb?

Kookosõli maitse on mahe, isegi neutraalne. Puhta ja kvaliteetse õli tunnus on aga intensiivne kookoselõhn. 

Milleks sobib?

Kookosõli sobib kasutamiseks igal pool, kus muidu kasutatakse oliiviõli, taimeõli või võid. Kuna kannatab kõrgel temperatuuril kuumutamist, on oliiviõlist parem valik praadimisel, samuti annab kuumutades mõnusa meki köögiviljadele ja pannkookidele. Sama hästi sobib salatikastmetesse ja küpsetistesse.

Kookose-valge šokolaadi trühvlid

200 g valget šokolaadi

60 ml kookoskoort

2 sl kookosõli

150 g kookoshelbeid

Pange valge šokolaad, kookoskoor ja kookosõli laia põhjaga topsi ning soojendage mikrolaineahjus 30 sekundi kaupa, vahepeal segades, kuni valge šokolaad on sulanud. Segage hulka 50 grammi kookoshelbeid ja asetage segu neljaks tunniks külma tahenema. Pange ülejäänud kookoshelbed taldrikule, moodustage teelusika suurusest trühvlimassist pallikesed ja veeretage neid kookoshelvestes. Asetage trühvlid kuni serveerimiseni külma.