Foto: Evelin Ilves
Küpsetised
29. november 2020, 07:20

EVELIN ILVESE KOKAKOOL | Suussulavad prantsuse või-pähkliküpsised

Täna jagan teiega üht lihtsat ent tõeliselt hõrku retsepti Prantsuse köögist, millega liialdada on päris raske, sest tegu on tõelise kaloripommiga, mida lihtsalt üle ühe annuse süüa ei suudagi. Aga üks imeline küpsis tassi tee juurde võib olla peaaegu patuvaba elamus küll.

Vaja läheb:

  • 300g nisupüülijahu, sõelutud
  • 250g head võid, toasooja ja pehmet
  • 150g peent rafineerimata suhkrut või tuhksuhkrut
  • 1 tl vanilje siirupit või -pastat või -essentsi
  • 2 peotäit makadaamia pähkleid, hakitud (võid asendada brasiilia või india pähklitega).

Tee nii:

Sõelu jahu suurde kaussi, lisa juurde või, suhkur ja vanilje samas aeglaselt kahvliga tainast segades. Kui oled saanud siidise segu, lisa juurde hakitud pähklid ning sega korralikult läbi. Pane tainas 15 minutiks külmikusse puhkama.

Kuumuta ahi 160 kraadini. Jaga tainas kaheks osaks ning rulli ühekaupa kahe küpsetuspaberi lehe vahel umbes 6mm paksuseks leheks ning lõika korraks kuuma vette kastetud vormiga küpsised (tavaline joogiklaas sobib ideaalselt ümmarguste küpsiste jaoks).

Jäta küpsiste vahele sõrmeotsa laiune vahe ning korja ülejäänud taigen küpsiste vahelt ära. Korda ülejäänud taignaga sama rullimis- ja lõikamisprotsessi.

Tee küpsistesse kahvliga mõned augud ning küpseta 160c juures kuldseks (10-20 min).

Kui küpsetad kaks plaaditäit korraga, vaheta neil poole küpsetamise pealt kohad.

Lase küpsistel jahtuda ning kaunista tuhksuhkruga. Serveeri koos tee või hoopis champagne'ga. Üllatavalt mõnusa maitsekombo saad, kui teed küpsisest suupiste koos maksapasteedi ning murakamoosiga – see on juba tõeline gurmee!

Armastust teie südameisse ja padadesse!

Evelin

** Retsepti algne idee pärineb raamatust: PAIRED: Champagne & Sparkling Wines by F. Flynn & D. Stevens-Castro, Paired Media 2015.