Karamelli-marjakreemikookFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
6. november 2020, 09:07

NÄDALA KOOK | Karamelli-marjakreemikook

Praegu on veel metsaalt leida nii jõhvikaid kui mustikaid, mis sobivad sellesse kooki väga hästi. Aga siia saab panna ka sügavkülma pandud marju. Vahustuva vanillikastme võib asendada vahukoorega, aga siis peaks kreemi suhkrukogust veidi suurendama.
Koostisosad
BISKVIITPÕHI
4 tk Muna
1.5 dl Suhkur
1.5 dl Nisujahu
0.5 dl Kartulitärklis
1 tl Küpsetuspulber
Või vormi määrimiseks
Riivsai vormi puistamiseks
KOHUPIIMA-MARJATÄIDIS
4 tk Želatiinileht
2.5 dl Vahustatav vanillikaste
250 g Kohupiim
200 g Toorjuust
250 g Värsked marjad või külmutatud marjasegu
1 dl Suhkur
KARAMELL
2 dl Fariinsuhkur
2 dl Rõõsk koor 35%
IMMUTAMISEKS
1 dl Piim

Valmistamine

12 tk

1. Kuumuta ahi 175 kraadini. Vahusta munad suhkruga heledaks vahuks. Sega kuivained, sõelu vahu hulka ja sega õrnalt ühtlaseks. Kata 24 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspaberiga, määri ääred võiga ja puista üle riivsaiaga.

2. Vala tainas vormi, pane ahju ja küpseta 30-35 minutit või kuni küpsetisse torgatud tikk väljub puhtana. Lase jahtuda, võta vormist ja aseta restile, et põhi täiesti jahtuks.

3. Pane želatiinilehed 10 minutiks külma vette likku. Vahusta vanillikaste. Sega kohupiim toorjuustuga.

4. Püreeri marjad saumikseriga, külmutatud marjad tuleb eelnevalt sulatada. Sega marjapüree, suhkur ja vanillivaht kohupiima-toorjuustuseguga. Kuumuta 1 sl vett, pigista želatiinilehed kuivaks ja lahusta kuumas vees. Nirista täidise hulka, samal ajal sega. Pane külmkappi tahenema.

5. Pese koogivorm puhtaks ja pane põhja uus paber. Lõika põhi horisontaalselt kolmeks, aseta alumine kiht vormi ja immuta piimaga. Pane peale pool täidisest, tasanda ja aseta teine biskviidikiht peale.

6. Immuta, pane peale ülejäänud täidis ja tasanda. Pane peale kolmas põhjakiht ja immuta. Kata tort toidukilega ja pane vähemalt 2 tunniks külmkappi.

7. Mõõda fariinsuhkur ja koor kastrulisse ning keeda madalal kuumusel segades, kuni segu pakseneb. Selleks kulub umbes 15-20 minutit. Proovi karamelli valmidust nii: tilguta veidi karamelli külma vette, kui see tahkub ja laiali ei valgu, siis on karamell valmis. Lase 2-3 minutit jahtuda.

8. Võta kook vormist, pane tordialusele ja määri peale soe karamell. Kaunista marjade ja beseeküpsistega.