Foto: Kai Kodasma
Toiduuudised
1. detsember 2020, 10:52

ÄRA PELGA! Dattel – imeline maius

Datlid, millel on nätske tekstuur ja magus maitse nagu kommil, on müütilised Araabia viljad. Datlite kohta saab lugeda koraanist ja ramadaani paast lõpeb kolme datli söömisega. 

Minu esimene kokkupuude datlitega oli Tuneesias, kus õnnestus proovida värskeid palmidelt korjatud vilju. Välimuse järgi ei osanud ma esialgu neist midagi oodata, maitse aga tekitas soovi süüa veel ja veel.

Kust pärit?

Datlid kasvavad datlipalmide otsas. Kuna neid on kasvatatud juba väga-väga ammustest aegadest, siis pole täpselt teada, kust nad alguse said. Arvatavasti hakati neid kasvatama Egiptuse ja Mesopotaamia kandis.

Kuidas maitseb?

Äsja korjatud dattel on väljast kortsus ja kuiv, kuid seest magus ja kleepuv nagu karamell. Eriti hea ja värske dattel võib meenutada isegi kooreiirist. Odavat sorti ülekuivatatud vili maitseb aga nagu suhkrustunud rosin.

Milleks sobib?

Dattel sobib imehästi magusaisu kustutamiseks ja vahepalaks, samuti suhkru asemel smuutide, kreemide, küpsetiste või teiste dessertide magustamiseks. Eriti hästi sobib jogurtiga söömiseks ja hommikumüsli hulka. Datlist saab teha ka huvitavaid soolaseid ja magusaid suupisteid ning energiat andvaid trühvleid. 

Hõrgud täidetud datlid

10 tk

10 värsket datlit

30 g kitsejuustu

5 riba prosciutto't ehk vinnutatud sinki

Lõigake datlitele sälk sisse ja eemaldage kivid. Segage kitsejuust kausis kreemiseks ja pange pool teelusikat iga datli sisse. Poolitage singiriba pikkupidi ja keerake ümber datli. Kuni serveerimiseni hoidke külmkapis.