Toiduuudised

Lugu ilmus sügisel 2020

10 PÄIKESETOITU VIIRUSTE VASTU | D-vitamiin aitab värske uuringu kohaselt koroonat tagasi hoida  

Toimetas Manona Paris, 18. märts 2021 19:55
Imeilus ja maitsev mustikalõheFoto: Jaan Heinmaa
Päikesevitamiiniks nimetatud D-vitamiini puudus võib üldiste tervisehädade kõrvalt teha inimesi ka vastuvõtlikumaks Covid-19 nakatumisele, selgus värskest Hispaanias tehtud uuringust. 

Nimelt jälgiti seal kroonaviirusesse haigestunud inimeste D-vitamiini taset. 80 protsendil kontrollitutest oli see allapoole vajalikku taset. D-vitamiini puuduse all kannatasid rohkem mehed, vahendab veebiväljanne  The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism.

D-vitamiini saab suurendada kahe viisil – kas võtta toidulisandeid või suurendada D-vitamiiniini poolest rikaste toitude hulka oma menüüs. 

Parim D-vitamiini allikas on rasvasem kala – lõhe, forell, makrell, kilu ja heeringas. Hea idee on kasutada tuunikalakonservi, eriti neid, mis on õlis.

Samal teemal

D-vitamiini on ka sea- ja veisemaksas, munas ja mõnedes seeneliikides (shiitake). Loosi lähevad ka sellised toiduained nagu piim, või ja pärm. 

Paljudes põhjapoolsetes riikides (nt Soomes, Rootsis, Norras, USAs, Kanadas) rikastatakse toiduaineid D-vitamiiniga. Levinumad tooted, millesse D-vitamiini lisatakse, on margariinid, piim, juust, helbed ja mahlad. Lisaks rikastatakse D-vitamiiniga kõiki laste piima­segusid, et tagada piisav D-vitamiini tase imikueas. 

Piisava D-vitamiini reservi tagamiseks ainuüksi toiduga peaks kalatooteid tarvitama aga regulaarselt ning eelistama kuumutamata kalaroogi, kus D-vitamiini sisaldus on suurim, lausus mõned aastad tagasi Õhtulehele Tartu Ülikooli kliinikumi sisekliiniku juhataja Margus Lember

Tema sõnul on D-vitamiini puudus ja vähesus on Eesti täiskasvanud elanikkonna hulgas väga levinud. Tartu Ülikooli sisekliiniku 2007. aastal tehtud uuringus leiti talvel raske D-vitamiini puudus (avitaminoos) 8%-l ja vähesus 73%-l täiskasvanutest. 

D-vitamiini igapäevane profülaktiline annus 400 ühikut (10 μg) päevas soovituslik kõigile inimestele, kes on vanemad kui kaheksa päeva; üle 60-aastastele soovitatakse kõrgemat annust 800 ühikut (20 μg) päevas, vahendas Õhtulehe Terviseportaal hiljuti perearst Piret Rospu sõnu.

Päevase ohutu tarbimise ülempiir on 4000 ühikut (100 μg) päevas, tegelikult 4000–5000 ühikut on juba raviannus, mitte enam profülaktikaks.

Kuigi D-vitamiin on kuumutamise suhtes kartlik, on erinevates uuringutes selgunud, et mitte kõigis roogades. Pošeerimine, keetmine või ahjus madalal kuumusel hautamine on oluliselt D-vitamiini säästvam kui pannil praadimine.

Oluline on, et toitu ei kuumutataks pikalt üle 100-kraadises kuumuses. Kõige kasulikum on hoida temperatuuri lüliajalisena ja alla 95 kraadi. Siis säilib D-vitamiini roas kõige rohkem. 

Valisime Toidutare valikust mõned D-vitamiinirikkad retseptid välja.

Klikka retseptil: Imeilus ja maitsev mustikalõhe

Imeilus ja maitsev mustikalõhe

Mustikatega soolatud õrnsoolalõhe on ilusa lillakasroosat värvi randi ning õrna mustikaaroomi ja -maitsega. Praegu, esimeste mustikate valmimise ajal, kasuta kindlasti värskeid marju. Talvel sobivad hästi ka külmutatud mustikad, mida võiksid enne kasutamist mõned minutid toasoojas sulada lasta.  

Klikka retseptil: Kevadine kinoa-lõhesalat

Kevadine kinoa-lõhesalat

Kinoa on koos avokaado, tomati ja lõhega hea kerge kevadine roog. Selle hulka võib lisada karulauku, naati või muid kevadisi võrseid, aga ka nt rukolalehti. Kuumsuitsulõhe asemel võib panna rooga ka praetud lõhet või külmsuitsulõhet. Ka kalapraest üle jäänud küpsetatud kala sobib salatisse. Juurde võib serveerida ka laimi-jogurtikastet. 

Klikka retseptil: Ceviche siia- või forellifileest 

Ceviche siia- või forellifileest 

Selgita välja, et tegu oleks värske kalaga, sest laimimahl tegelikult küpsetamist ei asenda. Võid valmistada cevichet ka muudest mereandidest: värsketest krevettidest, kammkarpidest, kalmaaridest jm.

Klikka retseptil: Köögiviljaröst suitsuforelli ja pošeeritud munaga 

Köögiviljaröst suitsuforelli ja pošeeritud munaga  Foto: Britt Paju

Siin retseptil on kaks D-vitamiinirikas toitu ühel taldrikul - suitsuforell ja pošeeritud muna. Mõlemad vitamiinisõbralikult napilt kuumust saanuna. Puhas tervis. 

Klikka retseptil: Vahemereline leivakate tuunikalast

 Vahemereline leivakate tuunikalast

Vahelduseks singile-juustule-lõhele valmista ise lihtne ja väga maitsev leivakate, kus mahedale tuunikalale lisavad soolasust oliivid ja kapparid ning värskust sidrunimahl, punane sibul ja petersell. Lisades avokaadot ja veidi rohkem õli, võid kõik selle hoopis pikantseks dipikastmeks töödelda. Sinu valik!

Klikka retseptil: Tuunikalalasanje 

Tuunikalalasanje 

Tuunikalakonserv on odav ja samas tervislik, sisaldades ohtralt häid rasvhappeid, valke, mineraalaineid ja rasvas lahustuvaid vitamiine. Sellest on hea valmistada kiiret argirooga, mis maitseb hästi koos värske salatiga.

Klikka retseptil: Pehme keefiri-munajuust 

Pehme keefiri-munajuust 

Pehme ja maheda maitsega juust sobib nii suupisteks kui leivakatteks. Lisa ürte ja maitseaineid vastavalt oma maitse-eelistustele. 

Klikka retseptil: Ahjus pošeeritud munad 

Ahjus pošeeritud munad 

Potis on võimalik korraga pošeerida vaid 1-2 muna. Ahjus muffinivormis aga kuni 12!

Klikka retseptil: Maksakaste 

Maksakaste 

Serveeri maksakastet kartulipudru või keedukartuli ja hapukurgi või marineeritud peediga. Kastme puhul on tähtis jälgida, et maksa üle ei prae. Piisab vaid mõnest minutist, et see küpseks saaks.