Kristel AaslaidFoto: Robin Roots
Taimetoidu retseptid
10. oktoober 2020, 13:53

KRISTEL AASLAID: minu absoluutne lemmiksupp, mis on parajalt vürtsikas

Jahedate sügisilmade saabudes soovitab laulja ja näitleja Kristel Aaslaid valmistada üks potitäis särtsakat läätsesuppi, mis oma soojendavate vürtsidega lennutab sööja mõtteis Aasia soojusesse ega lase sügiskaamosel ja viirushaigustel ligi hiilida.

Projekti „Tähed taldrikus“ raames saavad sel nädalal tuhanded kooliõpilased üle Eesti nautida armastatud laulja ja näitleja Kristel Aaslaidi retsepti järgi valminud läätsesuppi.

Retsepti autori sõnul on särtsaka kõhutäie puhul tegemist tema absoluutse lemmikuga ning kohustuslikuks elemendiks selles supis on kindlasti läätsed, mis tantsisklevad tublis annuses vürtsides.

Kuigi Aaslaid valmistab suppi taimsena, siis sobib seda rooga valmistada ka meelepärase lihaga.

Kristel Aaslaiu lemmiksupp
  • Koostisosad
    2 spl õli
    Klaasitäis punaseid läätsesid
    2 porgandit 
    1 suurem sibul
    Pöidlasuurune jupp ingverit
    3 küüslauguküünt
    1 tl karripulbrit või punast Tai karri pastat
    1 tl jahvatatud vürtsköömneid
    400 g purustatud konservtomateid
    ½ tl kaneeli
    1 purk kookospiima (soovi korral)
    Sidruni- või laimimahla
    Kanapuljongit 
    Vett
    Soola
    Pipart
    Tšillit

Valmistamine

Supi valmistamiseks võta paksema põhjaga pott, aja selles kuumaks õli ning prae kiirelt tükeldatud sibul, riivitud ingver ja purustatud küüslauk.

Seejärel lisa potti karri, vürtsköömned ja kaneel, kuumuta kiirelt ning siis kalla peale puljong. Lisa kuuma puljongisse läätsed ja purustatud tomatid ning lase supil keema tõusta.

Kui läätsed on pisut pehmemad, siis lisa ka tükeldatud või riivitud porgand. Lase supil tasasel tulel podiseda kuni läätsed on päris pehmed. Kui sulle meeldib kreemine ja tummine supp nagu mulle, siis lisa ka kookospiim. Kõige lõpus maitsesta supp soola, pipra, tšilli ja laimimahlaga.

Kookospiimata võib see supp tunduda liiga happeline, kuid selle vastu aitab väike lusikake suhkrut.


Taimsena on supp suurepärane, samas sobib läätsesuppi valmistada ka meelepärase lihaga.