Foto: Canva
Hommikusöögi retseptid
1. november 2020, 09:07

RETSEPTID | Hommikusöök terveks päevaks

Pühapäevane hiline hommikusöök ehk brantš, mis kestab pärastlõunani, on juba mõnda aega moes. Sellisest rahulikust pühapäeva algusest on saanud ka üks minu lemmiknaudinguid.

Mis võiks olla mõnusam, kui võtta einet ilma kiirustamata, heas seltskonnas ja värvikat toiduvalikut nautides. 

Just selliseks puhuks koostasin valiku mõnusatest hommikusöökidest, mis valmivad suurema vaevata. Kuid laua katmisega nähke siiski veidi vaeva ja muutke see tavalisest  pidulikumaks – tooge kapist välja lemmiknõud ja serveerige kõrvale värskelt pressitud apelsinimahla. Kui laua ümber on ainult täiskasvanud, siis valage klaasidesse ka kihisevate mullidega jooki.

Samuti võib siit leida ideid, mida uut katsetada tavapäraseks hommikusöögiks.  

Särtsakas shakshuka

3 portsjonit

Shakshuka on idamaine tomatiroog kastmes pošeeritud munadega. Kergelt vürtsikas söök, mida on eriti mõnus nautida krõbedaks röstitud ciabatta'ga. Arvestage iga sööja jaoks umbes üks muna, kuid lähtuge ka oma panni suurusest.

Särtsakas shakshuka Foto: Kai Kodasma

3 sl oliiviõli

1 suur sibul

4 küüslauguküünt

1 punane paprika

1 tl Himaalaja soola

1 tl jahvatatud vürtsköömneid

1 tl paprikapulbrit

0,5 tl tšillihelbeid

0,5 tl pipart

2 purki purustatud tomateid

2 sl hakitud peterselli

3 muna

Serveerimiseks:

fetat

peterselli

koriandrit

ciabatta't

Valmistage seda rooga pannil, mis kannatab ahju pistmist. Soojendage pannil oliiviõli ning pruunistage hakitud sibul, küüslauk ja paprika. Lisage sool ja ülejäänud maitseained ning segage umbes minut. Lisage purustatud tomatid ja hakitud petersell. Proovige, kas soovite midagi veel lisada. 

Tehke supilusikaseljaga tomatikastmesse lohk ja lööge sinna lahti muna. Võite munavalge laialivalgumist kastme abil piirata. Samamoodi lööge pannile lahti ülejäänud munad. Pange pann 10 minutiks 200kraadisesse ahju. Välja võtke siis, kui munad veel võbisevad, sest kuumas kastmes küpsevad need edasi. Puistake peale murendatud fetat ning hakitud peterselli ja koriandrit. Serveerige kausis koos viilu röstitud ciabatta'ga.

Rohkem portsjone 

Kui tuleb rohkem külalisi, võite kanamunade asemel kasutada vutimune. Nii saate korraga rohkem portsjone valmistada.

Parmesaniga kartulikoogikesed

4 portsjonit

Parmesaniga kartulikoogikesed Foto: Kai Kodasma

Juustused kartulikoogid on hapukoorega lihtsalt imelised! Kohevad ja krõbeda äärega pätsikesed saavad kindlasti nii mõnegi uueks lemmikuks. 

6 väikest kartulit

2 muna

100 g riivitud parmesani

peotäis peterselli

peotäis murulauku

4 sl jahu

1 tl soola

1 tl pipart

Praadimiseks:

riivitud parmesani

oliiviõli

Serveerimiseks:

hapukoort

Keetke kartulid ja purustage pudrunuiaga. Lisage üks muna, riivitud Parmesani juust, hakitud petersell, murulauk ja jahu. Maitsestage soola ja pipraga. Segage kõik koostisosad läbi. Moodustage peopesast natukene väiksemad pätsikesed. Katke mõlemad pooled riivitud parmesaniga ja praadige oliiviõliga kaetud pannil mõlemalt poolt kuldseks ja krõbedaks. Serveerige hapukoorega.

Ajasäästunipp! 

Tehke oma elu lihtsamaks ja keetke kartulid eelmisel päeval valmis.

Spinati- ja fetaampsud

6 portsjonit

Spinati- ja fetaampsud Foto: Kai Kodasma

Omlett on paljudes kodudes sageli hommikusöögilaual. Oma külalisi üllatage pisikeste armsate omletiampsukestega.

3 sl oliiviõli

6 muna

6 sl fetat

2 peotäit spinatit

pipart

Pintseldage 6 muffinivormi oliiviõliga. Segage koostisosad kokku ja valage vormidesse. Küpsetage 175 kraadi juures 20–25 minutit.

Katsetage lisanditega! 

Soovi korral võite munasegusse lisada ka peekonitükke või suitsukanakuubikuid.

Avokaadokreemiga eine hapuleival

6 portsjonit

Avokaadokreemiga eine hapuleival Foto: Kai Kodasma

Juuretisega valmistatud hapuleib ehk sourdough muudab eine eriti mõnusaks ja toitvaks. Eri lisanditega saate katsetada põnevaid maitseid.

4 avokaadot

poole sidruni mahl

1,5 tl Himaalaja soola

1 tl pipart

2 sl kookoskreemi

6 viilu hapuleiba

6 viilu külmsuitsulõhet

6 kirsstomatit

2 praetud muna

Purustage avokaadod kahvliga suures kausis. Lisage hulka sidrunimahl, Himaalaja sool, pipar ja kookoskreem ning segage läbi, kuni olete saanud ühtlase määrde. Proovige, kas soovite veel maitsestada. Röstige hapuleivaviilud ning katke avokaadokreemi ja teiste lisanditega.

Krõbe peekon – mmm! 

Eineleiva võite katta ka mõne viilu krõbedaks praetud peekoniga.

Kohevad pärmitainapannkoogid

15 tükki

Kohevad pärmitainapannkoogid Foto: Kai Kodasma

Pühapäev ja pannkoogid käivad kokku nagu vahukoor ja kohupiim. Need kohevad pannkoogid ongi eriti head just vahukoore ja kohupiimaga. 

Pannkoogitainas:

25 cl piima

12 g pärmi

5 sl suhkrut

1 tl soola

1 tl vanilli

3 dl nisujahu

1 muna

2 sl kookosõli

Praadimiseks:

kookosõli

Kohupiimakreem:

200 ml vahukoort

200 g vanillikohupiima

200 g toorjuustu

6 sl tuhksuhkrut

0,5 tl vanilli

Serveerimiseks:

marju

vahtrasiirupit

Soojendage piim toasoojaks, lisage sinna pärm koos suhkru ja soolaga. Segage, kuni pärm on piimaga segunenud. Lisage vanill ja sõeluge sisse jahu. Segage hulka muna ja kookosõli. Segage ühtlaseks tainaks ja laske sel rätiku all soojas kohas 30–60 minutit kerkida. Praadige keskmise kuumusega pannil kookosõlis koogikesed 1 supilusikatäiest tainast. 

Vahustage vahukoor ning segage hulka kohupiim, toorjuust, tuhksuhkur ja vanill. Serveerige pannkooke kohupiimakreemi, marjade ja vahtrasiirupiga.

Soolase sõpradele! 

Pannkooke võib süüa ka näiteks soolalõhe ja hapukoorega.