Mis võiks olla mõnusam, kui võtta einet ilma kiirustamata, heas seltskonnas ja värvikat toiduvalikut nautides.
Just selliseks puhuks koostasin valiku mõnusatest hommikusöökidest, mis valmivad suurema vaevata. Kuid laua katmisega nähke siiski veidi vaeva ja muutke see tavalisest pidulikumaks – tooge kapist välja lemmiknõud ja serveerige kõrvale värskelt pressitud apelsinimahla. Kui laua ümber on ainult täiskasvanud, siis valage klaasidesse ka kihisevate mullidega jooki.
Samuti võib siit leida ideid, mida uut katsetada tavapäraseks hommikusöögiks.
Särtsakas shakshuka
3 portsjonit
Shakshuka on idamaine tomatiroog kastmes pošeeritud munadega. Kergelt vürtsikas söök, mida on eriti mõnus nautida krõbedaks röstitud ciabatta'ga. Arvestage iga sööja jaoks umbes üks muna, kuid lähtuge ka oma panni suurusest.
3 sl oliiviõli
1 suur sibul
4 küüslauguküünt
1 punane paprika
1 tl Himaalaja soola
1 tl jahvatatud vürtsköömneid
1 tl paprikapulbrit
0,5 tl tšillihelbeid
0,5 tl pipart
2 purki purustatud tomateid
2 sl hakitud peterselli
3 muna
Serveerimiseks:
fetat
peterselli
koriandrit
ciabatta't
Valmistage seda rooga pannil, mis kannatab ahju pistmist. Soojendage pannil oliiviõli ning pruunistage hakitud sibul, küüslauk ja paprika. Lisage sool ja ülejäänud maitseained ning segage umbes minut. Lisage purustatud tomatid ja hakitud petersell. Proovige, kas soovite midagi veel lisada.
Tehke supilusikaseljaga tomatikastmesse lohk ja lööge sinna lahti muna. Võite munavalge laialivalgumist kastme abil piirata. Samamoodi lööge pannile lahti ülejäänud munad. Pange pann 10 minutiks 200kraadisesse ahju. Välja võtke siis, kui munad veel võbisevad, sest kuumas kastmes küpsevad need edasi. Puistake peale murendatud fetat ning hakitud peterselli ja koriandrit. Serveerige kausis koos viilu röstitud ciabatta'ga.
Rohkem portsjone
Kui tuleb rohkem külalisi, võite kanamunade asemel kasutada vutimune. Nii saate korraga rohkem portsjone valmistada.
Parmesaniga kartulikoogikesed
4 portsjonit
Juustused kartulikoogid on hapukoorega lihtsalt imelised! Kohevad ja krõbeda äärega pätsikesed saavad kindlasti nii mõnegi uueks lemmikuks.
6 väikest kartulit
2 muna
100 g riivitud parmesani
peotäis peterselli
peotäis murulauku
4 sl jahu
1 tl soola
1 tl pipart
Praadimiseks:
riivitud parmesani
oliiviõli
Serveerimiseks:
hapukoort
Keetke kartulid ja purustage pudrunuiaga. Lisage üks muna, riivitud Parmesani juust, hakitud petersell, murulauk ja jahu. Maitsestage soola ja pipraga. Segage kõik koostisosad läbi. Moodustage peopesast natukene väiksemad pätsikesed. Katke mõlemad pooled riivitud parmesaniga ja praadige oliiviõliga kaetud pannil mõlemalt poolt kuldseks ja krõbedaks. Serveerige hapukoorega.
Ajasäästunipp!
Tehke oma elu lihtsamaks ja keetke kartulid eelmisel päeval valmis.
Spinati- ja fetaampsud
6 portsjonit
Omlett on paljudes kodudes sageli hommikusöögilaual. Oma külalisi üllatage pisikeste armsate omletiampsukestega.
3 sl oliiviõli
6 muna
6 sl fetat
2 peotäit spinatit
pipart
Pintseldage 6 muffinivormi oliiviõliga. Segage koostisosad kokku ja valage vormidesse. Küpsetage 175 kraadi juures 20–25 minutit.
Katsetage lisanditega!
Soovi korral võite munasegusse lisada ka peekonitükke või suitsukanakuubikuid.
Avokaadokreemiga eine hapuleival
6 portsjonit
Juuretisega valmistatud hapuleib ehk sourdough muudab eine eriti mõnusaks ja toitvaks. Eri lisanditega saate katsetada põnevaid maitseid.
4 avokaadot
poole sidruni mahl
1,5 tl Himaalaja soola
1 tl pipart
2 sl kookoskreemi
6 viilu hapuleiba
6 viilu külmsuitsulõhet
6 kirsstomatit
2 praetud muna
Purustage avokaadod kahvliga suures kausis. Lisage hulka sidrunimahl, Himaalaja sool, pipar ja kookoskreem ning segage läbi, kuni olete saanud ühtlase määrde. Proovige, kas soovite veel maitsestada. Röstige hapuleivaviilud ning katke avokaadokreemi ja teiste lisanditega.
Krõbe peekon – mmm!
Eineleiva võite katta ka mõne viilu krõbedaks praetud peekoniga.
Kohevad pärmitainapannkoogid
15 tükki
Pühapäev ja pannkoogid käivad kokku nagu vahukoor ja kohupiim. Need kohevad pannkoogid ongi eriti head just vahukoore ja kohupiimaga.
Pannkoogitainas:
25 cl piima
12 g pärmi
5 sl suhkrut
1 tl soola
1 tl vanilli
3 dl nisujahu
1 muna
2 sl kookosõli
Praadimiseks:
kookosõli
Kohupiimakreem:
200 ml vahukoort
200 g vanillikohupiima
200 g toorjuustu
6 sl tuhksuhkrut
0,5 tl vanilli
Serveerimiseks:
marju
vahtrasiirupit
Soojendage piim toasoojaks, lisage sinna pärm koos suhkru ja soolaga. Segage, kuni pärm on piimaga segunenud. Lisage vanill ja sõeluge sisse jahu. Segage hulka muna ja kookosõli. Segage ühtlaseks tainaks ja laske sel rätiku all soojas kohas 30–60 minutit kerkida. Praadige keskmise kuumusega pannil kookosõlis koogikesed 1 supilusikatäiest tainast.
Vahustage vahukoor ning segage hulka kohupiim, toorjuust, tuhksuhkur ja vanill. Serveerige pannkooke kohupiimakreemi, marjade ja vahtrasiirupiga.
Soolase sõpradele!
Pannkooke võib süüa ka näiteks soolalõhe ja hapukoorega.
Kommentaarid (0)