Evelin IlvesFoto: Mari Luud
Toiduuudised
27. september 2020, 08:24

EVELIN ILVESE LEIVATEO NIPID: milline jahu, kuidas teha juuretist ning kuidas timmida elektriahjus küpsetusaega!

Kuidas leivaküpsetus välja tuleb? Neid nippe on palju küsitud.  Isetehtud leib on imelihtne - praegu on paras aeg see käppa saada.
  • Hapnemisprotsess ja leiva maitse sõltuvad jahu kvaliteedist. Parim jahu on otse talunikult ostetud kivijahvatusega täistera rukkijahu. Saadaval ka turgudel ja poodides.
  • Ära kasuta rafineeritud valget jahu ega suhkrut – leib saab maitsvam ja tervislikum! Ka meresoola maitse on mahedam ega oma tavasoolale omast kibedat kõrvalmaiku.
  • Juuretist saad ka ise teha: võta 3-4 viilu poe-rukkileiba ning 0,5 l petti või hapupiima ning lase soojas ruumis ca 24-72 t hapneda. Siiski võid arvestada, et kuni kolm esimest leivategu võivad aia taha minna, sest juuretis muutub iga korraga võimsamaks tänu paljunevatele bakteritele. Kui oled neljanda korrani välja kannatanud, võid edaspidi mureta olla. Parem on siiski alustada sõbralt saadud valmis juuretisega.
  • ·Juuretis säilib külmikus elusana ca 3-4 nädalat. Kui leivateos jääb pikem vahe, pane juuretis sügavkülma või kuivata paar spl küpsetuspaberi krõbekuivaks. Kuivatatud juuretis säilib kuid või isegi Aastaid.
  • ·Leiba saab küpsetada ka tavalises elektriahjus. Pane põhja veevann ja ära ava küpsemise ajal ust.
  • Hoidu pärmist, kuigi see kiirendab kõiki protsesse. Kui lisad pärmi, siis pole leival õige maitse, ta ei säili ning läheb kergesti hallitama. Puhtalt juuretisega kergitatud leib säilib värskena tavalisel toatemperatuuril vähemalt kaks nädalat või kauemgi.