HallitusFoto: Unsplash
Toiduuudised
24. september 2020, 12:08

MIKS KÜLL? Eestlane ahnitseb liiga palju toitu kokku ja laseb sel halvaks minna – 265 kilo aastas!

Väga suur hulk toiduaineid lendab kodudes prügikasti just seetõttu, et seda säilitatakse valesti. Kilekotti hallitama jäetud leivad-saiad, külmkapi tagumisele riiulile  või sügavkülma „unustatud“ toiduained, valedes tingimustes säilitamise tõttu riknevad puuviljad-juurikad, kõik see on kahjuks kodumajapidamiste argipäev.

"Eesti on statistika kohaselt Euroopa keskmisest oluliselt suurem toiduraiskaja. Siin läheb kaotsi koguni 265 kg toitu ühe inimese kohta aastas.„“ tunneb Eesti Korteriühistute Liidu (EKÜL) juhatuse esimees Andres Jaadla meediale saadetud teate vahendusel muret.

Keskkonnaministeeriumi uuringust selgus, et Eesti elanikud viskavad aasas ära ligi 63 miljoni euro väärtuses toitu. Seejuures on kõige suurem potentsiaal toidu äraviskamise vähendamiseks just kodumajapidamistes. "See aga tähendab, et korteriühistutel ja korteriühistutes elavatel lõpptarbijatel on seega toiduga hoolimatu ümberkäimise vähendamisel ülioluline roll,“ rõhutas Jaadla.

Tema sõnul tuleks ka kortermajade keldrid korda teha, mis annaks võimaluse näiteks hoidiste või kauasäilivate toiduainete korrektseks säilitamiseks.

"Paraku lastakse keldriruumidel pahatihti lihtsalt laguneda, puudub elekter ja korralik lukustus või tassitakse kelder täis kraami, mille koht on prügimäel,“ on Jaadla murelik. Mõnes keldriboksis võib leiduda suisa hirmuäratav avastus – näiteks mõne aasta eest tuli ühe kortermaja keldrist välja hunnik ohtlikke kemikaale.  „Majades, kus keldriboksid on korras, saavad elanikud lisaks olulise panipaigaruumi, kus talveks mahlasid-moose säilitada. Aga selleks peab kelder olema kaasajastatud, suletava tuletõkkeukse ja korraliku valgustusega, et seda oleks meeldiv kasutada.“

Jaadla sõnul on aga ka hulk igapäevaseid nippe, mida kodus toiduraiskamise vastu ette võtta. „Kasvõi selline lihtne asi, et säti külmkapis uuemad ostud tahapoole ja varasema tarbimiskuupäevaga tooted ettepoole.  Pea varude üle arvestust, osta vaid seda, mida vajad.

Aeg-ajalt tuleks üle vaadata ja toiduks ära tarvitada kuivainekapis leiduv ning toitu mille liiga kauaks sügavkülma jätta,“ toob ta näiteid.

Tänavu 29. septembril tähistatakse esimest rahvusvahelist toidukao ja toidujäätmete alase teadlikkuse päeva. EKÜL kui programmi „Väärtustades toitu“ eestvedaja kutsub kodumajapidamisi üles toidu hoiustamise ja säilitamise tingimusi üle vaatama.

Rahvusvahelise toidukao ja toidujäätmete alase teadlikkuse päeva raames viib EKÜL 28.septembrist 4.oktoobrini  läbi ka temaatilise teavitusnädala, kus üle Eesti toimuvatel üritustel kõneldakse toidukao ja toidujäätmete alase teadlikkuse teemadel.