Kõrvitsa-šokolaadikookFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
26. oktoober 2020, 09:02

KASULIK MAIUSPALA: mahedalt maitsev kõrvitsa-šokolaadikook

Sügise saabudes on kõrvitsad suureks paisunud ja rohke saak tuleb ju ära kasutada. Maheda maitsega kõrvits on ideaalne salatis, supis, paja- ja vormiroogades ning muidugi hoidistes – kuid sobib ka magustoitu ja koogi sisse!

Iseäranis kasulik on kõrvits toorelt, seega las vupsab ta nii smuuti kui salati sisse. Kuumutamisel kõrvitsa toitainesisaldus küll väheneb, aga saadav kasu on siiski märkimisväärne.

Kõrvitsa-šokolaadikook Foto: Jaan Heinmaa

Kõrvitsa-šokolaadikook 10 tk
Valmistusaeg 25 minutit + 50–55 minutit ahjus 

4 muna
1,5 dl suhkrut
175 g toasooja võid + vormi määrimiseks
4 dl nisujahu
100 g hakitud sarapuupähkleid
2 tl küpsetuspulbrit
300 g riivitud kõrvitsat
100 g tumešokolaadi nööpe või hakitud šokolaadi
näpuotsaga jahvatatud nelki, kaneeli ja ingverit

Glasuur:   
150 g valget šokolaadi
350 g toorjuustu
kaunistuseks hakitud pähkleid

Kuumuta ahi 175 kraadini. Määri 20–22 cm lahtikäiv koogivorm võiga. Vahusta munad suhkruga, mikserda hulka pehme või. Lisa hakitud pähklite, küpsetuspulbri ja vürtsidega segatud jahu, riivitud kõrvits ja šokolaad. Tõsta tainas vormi ja silu pealt. Küpseta ahju keskosas 50–55 minutit. Proovi küpsust tikuga: kui sissetorgatud tikk väljub puhtana, on kook küps. Võta ahjust ja lase jahtuda.

Sulata šokolaad vesivannil. Sega vähehaaval hulka toasoe toorjuust. Lõika kook lapiti kaheks. Määri põhja alumisele poolele 1/3 glasuurist, tõsta teine pool peale. Kata kook pealt ja külgedelt ülejäänud glasuuriga. Kaunista hakitud pähklitega.