Toiduuudised

ELU OLGU MAGUS | Miks tuleks aastas ära süüa vähemalt viis kilo mett 

Kersti Eero, 11. september 2020 17:23
Ühe kilo mee saamiseks töötavad 500 mesilast 4 nädalat ja läbivad teekonna, mis on võrreldav 3 tiiruga ümber maakera.Foto: Andres Tamla

„Tänavune meeaasta on minu jaoks alla keskmise, kuid see on piirkonniti väga erinev,“ tõdeb tubli kümme aastat Läänemaal mesilastega toimetanud Andres Tamla. Kuuldavasti olnudki juba paarkümmend kilomeetrit kaugemal pere keskmine saak ka paarkümmend kilo suurem.  

Korduvalt on kõlanud arvamus, et sügisesel meel on rohkem raviomadusi, see-eest suve algul korjatud mesi maitseb paremini. Üldiselt loetakse maitseomadustelt paremaks heledat läbipaistvat mett – selline on näiteks pärnaõiemesi ja pärnaõie-ristikumesi. „Inimesed tajuvad maitseid erinevalt ja seepärast ei saa ka öelda, et kevadine mesi on parem. Või vastupidi. Pärnaõiemett igal aastal polegi, suuremas koguses võib seda saada kord kümne aasta jooksul,“ ütleb Andres.  

Edasi lugemiseks:

Samal teemal

06.12.2020
Kingiideed hea toidu austajale
25.09.2020
KASULIK | Kumb on parem, kas vedel või tahke mesi?
28.08.2020
VIDEO | VOODIS TUHANDETEGA: kuidas edukalt ravida hinge ja nautida head maitset
25.12.2017
Mesine pardipraad