Tkemali puhkab rätiku all.

Foto: Manona Paris
Manona Paris 24. august 2021 11:00

Tkemali on jumalik kaste, mis maitseb eriti neile, kes armastavad hapumat mekki. Sel on iseloomulik hapukasmagus ja veidi vürtsikas maik, mis eriti hästi klapib linnuliha ja hakkliharoogadega, superhästi aga pelmeenide ja hinkaalidega.

Tkemali on jumalik kaste, mis maitseb eriti neile, kes armastavad hapumat mekki. Sel on iseloomulik hapukasmagus ja veidi vürtsikas maik, mis eriti hästi klapib linnuliha ja hakkliharoogadega, superhästi aga pelmeenide ja hinkaalidega.

Minu esimene kokkupuude tkemaliga oli Adleri turul Sotšis. „Tule, tule, Eesti tüdruk, mul naaber ka eestlane,“ kutsus tõmmu abhaaslanna kuldhamba välkudes ja pakkus lusikalt maitsta sulaselget paradiisi. Umbes nii see tundus – ma olen loomult suur hapusõber – sel lusikatäiel oli mitu maitsepahvakut järjest ja võimas, kõiki meeli paitav järelmaik. Püha taevas, mis see on, üritasin küsida ja suutsin vaid suud maigutada.

Müüja rääkis kuidas see on kaste, mida keedetakse erilistest tkemali-ploomidest ja siis keedetakse kokku vürtsidega, täpsemalt kinza (ehk koriandri), küüslaugu, tilli ja mündiga. Ja et iga perenaine keedab enda oma. Ploome aga kasutatakse tkemalis erinevaid, mistõttu erineb ka selle värv – kas sinepikollane, rubiinpunane või rohekas.

Edasi lugemiseks: