Foto: Pexels
Toiduuudised
27. juuli 2020, 13:29

Maire Suitsu soovitab: õige juustusort kindlustab kiire ja ühtlase sulamise

Juust supis või kastmes on tükiline või kokku sulanud, kuum juustuvõileib lõhnab ebameeldivalt, sitkele pitsakattele ei hakka hammas peale? Juustu ebasoovitav käitumine on tegelikult seaduspärane. Teatavasti koosneb juust piimavalkudest, rasvast ja veest, mis on omavahel püsivalt seotud vaid seni, kuni temperatuur on alla 60 kraadi. 

Kuuma roa õnnestumise eeldus on aga õigesti valitud juustusort. Hea näide õige valiku vajalikkusest on pikad venivad juustuniidid, mis ei sega pitsa, piruka ega kuuma võileiva nautimist, küll aga häirivad supis või kastmes. Niiskes kuumuses annab seevastu kreemja tekstuuri ja hea maitse sulatatud juust. Suurepäraselt sulab ka kuuma vedelikku pudendatud sinihallitusjuust.  

Lahjad juustud jätke võileivale ja salatisse. Suure koguse lahja juustu asemel võite seal kasutada ka tugevamaitselist rasvast juustu, aga vaid väheke. Rasvakogus jääb umbes samaks, maitse ja konsistents paranevad oluliselt. Pitsajuustuks valige itaallaste kombel mozzarella, kuid ärge jätke seda liiga kauaks ahjukuumuse võimusesse.