JAANIJOOK ON TEADA: „Võitja oli ka minu isiklik lemmik,“ on pimetesti žüriisse kuulunud Johanna-Kadri Kuusk tulemusega igati rahul. „Vaht on küll õhuke ja kaob kiirelt, aga juues on täitsa alkoholiga IPA moodi,“ kinnitab ta. Foto: Tiina Kõrtsini
Toiduuudised
19. juuni 2020, 20:00

 

 

ÕHTULEHE TEST | Alkoholivaba õlu: värskendav humalane rüübe või lihtsalt üks lurr?

Jaanipäeva, jõulude ja sauna juurde on eestlasel põlvest põlve kuulunud ka õlu. Kui külmal ajal kulub ära ehk mõned kraadid kangemgi rüübe, siis jaanipäeval ja suvisel saunaõhtul võiks julgelt panustada alkoholivabale õllele. Viimased kipuvad vahel vesise maitsega olema, aga nagu näitas Õhtulehe pimetest, võib leida ka tõeliselt häid rüüpeid. Maksimaalselt võis üks õlu koguda sada punkti. 

Toimetuse köögis üheksat fooliumisse keeratud purki ja pudelit nähes on ajakirjanikud meeldivalt üllatunud: kas poest võib tõesti leida nii palju kohalikke alkoholivabasid käsitööõllesid. „Tegelikult on neid Eestis rohkemgi, aga kõiki väikesi tegijaid poest ei leia,“ ütleb Marko Usler, kes avas äsja kohalike väiketootjate jookidele keskendunud e-poe Lonks ja osales ka meie järjekordsel pimetestil.  

Hindasime õllede välimust, aroomi ja maitset ning žüriisse kuulus kuus meest ja neli naist. Võitjaks tulnud Õllenaudi Kaineken IPA kogus kõrgeimad punktid nii meestelt kui ka naistelt. Samasugune üksmeel valitses testil viimaseks jäänud Lehe Pruulikoja India IPA suhtes. 

Küll aga tekkis korralik sooline maitselõhe Anderson's Gose ja Tankeri porgandiõlle puhul. Kui naistel pälvis üldkokkuvõttes neljandaks tulnud õlu kurgi, sidruni ja soolaga keskmiselt 8, 5 punkti, siis meestelt vaid 5 punkti. Aga testil eelviimaseks jäänud apelsini- ja porgandiõlle olid mehed nii põhjalikult põhja lasknud, et seda ei suutnud päästa ka naiste avatum maitsemeel. Ehk teisisõnu: õlu, mis naistelt kogus keskmiselt viis punkti, oli meestelt saanud vaid kolm.

„Tõeline vahupidu,“ takseerib Marko pimetestil teisena välja valatud võistlejat.  Foto: Tiina Kõrtsini

Maitse on maitsja keelel 

Enim vastakaid emotsioone tekitas joojates Tankeri õlu peedi ja mangoga. Kui üks kolleeg arvas, et peediõlu kuulub rubriiki „Huvitav proovida, aga sellest ka piisab“, siis teine kiitis: „Puhas peet, aga mulle väga meeldib!“ 

„Peedist võib teha küll pesumasina, aga mitte õlut,“ põrutas kolmas. Samas pimetestil kogutud 58 punkti kinnitavad, et suur osa seltskonnast kolleegi arvamust ei jaga. 

„Sellel õllel on kummaline maitse, mida kas armastad või vihkad ja mina kuulun pigem viimaste hulka,“ kirjutas üks õllesõber samast pruulikojast pärit kaseõlle kohta ja kandis punktitabelisse kõhna kolme. Selgeminigi veel jagas mehed kahte leeri kurgiõlu. Kui üks jooja nimetas seda oma testilemmikuks ja andis üheksa punkti, siis teine piirdus vaid ühega. „Võtmesõnaks on siin osavalt balansseeritud hapusus,“ kiitis esimene oma lemmikut. „Nagu jooks vett Fairyga pestud klaasist, mida pole piisavalt loputatud,“ kirjeldas teine oma pettumust. 

Kuna alkohol annab õllele keha juurde, kipuvad alkoholivabad õlled vahel vesised olema ja selle üle mõni testija ka nurises. Samas ei varjanud teised oma üllatust, kui palju on alkoholivabade käsitööõllede seas tõeliselt häid rüüpeid. 

Nagu järgnev Õhtulehe testitabelgi kinnitab, on maitse maitsja keelel. Kinnitust saab seegi, et traditsioonilised joogid tekitavad vähem eriarvamusi kui üllatavad kooslused. Samas ka väheke elevust kulub jaaniõhtul alati ära.   

Õhtulehe pimetesti žürii toimetuses tööhoos. Foto: Tiina Kõrtsini

Mida žürii õlledest arvas? 

1. Kaineken IPA – 85 punkti

Kaineken IPA – 85 punkti Foto: Tiina Kõrtsini

Tootja Õllenaut OÜ

alla 5%

0,3 l pudel maksab 1,99 eurot, liitrihind 6,63 eurot.

Naised: kerge värskendav rüübe; õhuke vaht kaob kiirelt; IPA maitse on täiesti olemas, aga võiks intensiivsem olla; mõnus värske maitsega õlu, kus magusus ja mõrusus on hästi tasakaalus; kirsine lõhn ning õrn ja magus maitse – naistele ideaalne jaanijook. 

Mehed: hea humalane märjuke, mõrkjas järelmekk ei lase vesisusel liiga kiirelt pinnale kerkida; üldmulje on mõnus; esimene maitse vesine, aga paar sekundit hiljem jõuab humal kohale; ilmselt toasoojana oleks mekk juba lonksates tugevam; juba pudelit avades on õlle lõhna tunda; igati tasakaalus janukustutaja; vaht peaaegu olematu ja lõhnab üldse mitte intensiivselt, aga petab ära, et tegemist pole n-ö tavalise IPAga; sobib ka neile, kes humalat väga ei armasta; parim alkovaba õlu, mida mul proovida on õnnestunud. 

Kaineken Suitsu Porter – 74 punkti Foto: Tiina Kõrtsini

2. Kaineken Suitsu Porter – 74 punkti

Tootja Õllenaut OÜ

alla 0,5%

0,3 l pudel maksab 1,99 eurot, liitrihind 6,63 eurot.

Naised: hele vaht püsib kaua; oma tumeda värvi ja tugeva vürtsika lõhnaga meenutab jõuluõlut; üks kahest tänasest lemmikust; ilusal tumedal õllel on tugev ning veidi magus ja pärmine lõhn; vaht püsib pikalt ja maitse meenutab leiba; on see ikka alkoholivaba õlu?

Mehed: pisut iseloomutu, seega eeldused rahva lemmikuks saada on olemas; ülepingutatud suitsus varjab edukalt puuduvat alkoholi; suitsuse leiva lõhna ja meeldiva tumeda õlle kergelt suitsuse maitsega; ilus vaht püsib pikalt; lõhn meenutab veidi barbeque-kastet ja maitseb suurepäraselt suitsujuustuga; vaht tihe ja sametine, aga maitse võiks olla tummisem.  

Virmalised 0 – 71 punkti Foto: Tiina Kõrtsini

3. Virmalised 0 – 71 punkti

kuusevõrsetega pruulitud IPA

Tootja: Põhjala Brewing AS   

0,5%  

0,33 l pudel maksab 1,99 eurot, liitrihind 6,63 eurot.

Naised: igati ergastav ja karastav rüübe; lõhnab nagu mesitaru, maitseb sama mesiselt, kuid samas kergelt; lõhn on magus ja vaht kaob kibekiirelt; kerge juua, aga maitse meenutab rohkem limonaadi kui õlut; mõnus värske lõhn ja tsitruseline maitse; kergelt mesine lõhn, samad noodid olid tunda ka keelel; oleks maitset grammikene rohkem, valiksin tänaseks testilemmikuks. 

Mehed: palava ilma kerge, ehk pisut soolakaski jahutaja; korraks märku andev mõrusus taandub kiirelt; mull on liigagi tugev ja kipub seetõttu mõnusat mekki varjutama; ei midagi huvitavat, aga ka ei midagi häirivat; tahaks veidi rohkem humalat; parajalt mõrkjas; värske lõhna ja maitsega autojuhtide seltskonnajook; mõnus kreemine vaht; tugev spetsiifiline lõhn, aga üldse mitte ebameeldiv; sobiks hästi saunaõlleks.  

Anderson's Gose – 65 punkti Foto: Tiina Kõrtsini

4. Anderson's Gose – 65 punkti 

Hapu alkoholivaba õlu kurgi, sidruni ja soolaga. 

Toodetud Eestis Anderson Beer OÜ tellimusel 

0,3% 

0,33 l pudel maksab 2,59 eurot, liitrihind 8,63 eurot. 

Naised: lõhnab, nagu oleks siia lisatud mõnd hapukat marja; juues hüppab õllevurts mõnusalt ninna; kena väikese mulliga vaht ja soe kollane värv; hapukas maitse meenutab valget sõstart; ideaalne hapusus-magusus-mõrudus; maitse meenutab rohkem siidrit kui õlut. 

Mehed: võtmesõnaks on siin osavalt balansseeritud hapusus; üks kahest tänasest lemmikust; lõhn lubab hapukat maitseplahvatust, aga keel tunneb puuvilja minimaalselt ehk olen pettunud; maitses tunda toorest sõstart; tihe vaht püsib kaua ja maalähedane lõhn kutsub jooma, aga maitse valmistab ebameeldiva üllatuse; maitselt mahe ehk kergesti joodav ja sestap sobib kuumal ajal hästi janukustutuseks.  

Null UJH MAN'S Brewery – 60 punkti Foto: Tiina Kõrtsini

5. Null UJH MAN'S Brewery – 60 punkti 

Tootja Lehe Pruulikoda OÜ

0,3%  

0,33 l pudel maksab 2,75 eurot, liitrihind 9,17 eurot.

Naised: lõhnab nagu limonaad, aga maitseb nagu mingi kokteil; lõhnab nagu üks korralik IPA, aga teist korda enam ei jooks – magusavõitu, äkki mingi puuvilja lisandiga?; mõnus järelmaitse.   

Mehed: maitsed tasakaalus, aga otse rooli taga võib olla pisut ohtlik tarbida – kõrge karboniseerituse tase võib pudelisisu hullama ajada; meeldiv hapukas-magus lõhn, aga maitse jääb vesiseks; tore suvine limps, aga õlle pähe seda ei jooks; mingi mõnus kõrvalmaitse – äkki õun?   

Pengo berliner weisse peedi ja mangoga – 58 punkti Foto: Tiina Kõrtsini

6. Pengo berliner weisse peedi ja mangoga – 58 punkti

Tootja: Tanker OÜ

0% 

440 ml purk maksab 2,49 eurot, liitrihind 5,66 eurot.

Naised: lillakaspunane värv ning tugev peedimaitse ja -lõhn; puhas peet, aga mulle väga meeldib!; pikapeale võib isegi meeldima hakata; maitseb nagu vanaema tehtud morss, mille ta veega lahjendada unustas; mõnus suvejook, kuigi lõhna järgi ootaks natuke magusamat mekki.

Mehed: limonaadist eristab jooki vaid naturaalsem maitse; peet õlles on erakordselt kummaline, aga „puuviljana“ täiesti töötab; eelistaksin traditsioonilisemaid õllesid, nii et teist korda enam ei jooks; maitse parem kui lõhn; sobiv suvemärjuke neile, kellele õlu ei maitse.   

Sauna Session Zero – 51 punkti Foto: Tiina Kõrtsini

7. Sauna Session Zero – 51 punkti

Alkoholivaba kaseõlu

Tootja: Tanker OÜ

0 %. 

440 ml purk maksab 2,20 eurot, liitrihind 5 eurot.

Naised: lõhn jääb tagasihoidlikuks, aga kergelt mõrkjas mekk karastab kuumal päeval mõnusalt kurku; mitmeplaaniline iseloomuga jook; maitse ja lõhn meenutavad kadakat; lõhnab nagu õlu ikka, aga maitse jääb vesiseks; mõnusalt magusapoolne järelmaitse. 

Mehed: kaseviht ja kanep pole keelel kokku üldsegi pahad; ehe südasuvine maitse; mõnusa paksu vahu, magusa lõhna ja veel magusama maitsega rüübe; õlle pähe rüüpaks vähe humalasemat jooki; lõhn meenutab esimesel hetkel Amsterdami Coffeeshop'e (legaalsed kanepimüügikohad – toim); hõre vaht ja keemiline lõhn, aga maitse pole pooltki nii hull, kui lõhna põhjal karta võis.    

Popelsin berliner weisse apelsini ja porgandiga – 39 punkti (Tanker)

8. Popelsin berliner weisse apelsini ja porgandiga – 39 punkti

Tootja: Tanker OÜ

0%

440 ml purk maksab 2,20 eurot, liitrihind 5 eurot.

Naised: oranžikas värv meenutab limonaadi ja humalat ongi ainult tagaplaanil õrnalt tunda; magusavõitu jook maitseb nagu Fanta ja õllele omast vahtu ka pole; kergelt hapu, aga maitse võiks särtsakam olla;    

Mehed: ei õlu, ei limps, vaid keegi oleks justkui virsikukompotist morssi teinud; hapuka puuviljase lõhnaga jook näeb välja nagu Fanta ja ega maitsegi suurt erine; lõbusat oranži värvi jook pole üldsegi paha, aga miks seda õlleks nimetatakse?

0 India IPA – 17 punkti  Foto: Tiina Kõrtsini

9. 0 India IPA – 17 punkti                                

Tootja Lehe Pruulikoda OÜ

0,2% 

0,33 l pudel maksab 2,20 eurot, liitrihind 7,33 eurot.

Naised: maitselt hapukavõitu, nagu oleks käärima läinud mahlaga segatud; õhuke suure mulliga vaht ja ebameeldiv lõhn; värv on hägune ja maitse ebameeldivalt mõru; valades saab tops vahtu täis, nii et märjukest rüübata ei jäägi; vahutab nagu Fairy ja juues hakkab kurgus kriipima. 

Mehed: ühte pudelisse on püütud liiga palju erinevaid maitseid mahutada; esimene maitse meenutab pigem püreestatud muru kui õlut; palju juua ei kannata, sest kriibib kurku; ilmselgelt liiga palju vahtu; ninna lööb kõike muud kui õlle lõhn; ebameeldiv maitse jääb pikalt keelele kipitama, äkki on see ingverist?    

*Ostetud õlle- ja veinipoest Sip ja Toidumaailmast. Hinnad ilma pandipakendi maksumuseta.  

Henri ja Evelin leiavad üsna üksmeelselt, et alkoholivabad õlled on vägagi joodavaks muutunud. „Vahel tavaõlledest maitselt isegi põnevamad, aga mõnus särts jääb muidugi puudu,“ tõdeb Henry, et käsitööõlled kipuvad olema ka päris kanged. „Imetlusväärne, kui palju on alkovabade käsitööõllede seas tõeliselt häid rüüpeid,“ toetab teda Evelin. Foto: Tiina Kõrtsini

Kuidas tehakse alkoholivaba õlut?

„Selleks on kolm meetodit,“ ütleb Põhjala Pruulikoja üks asutajatest ja tegevjuht Enn Parel.

Esimene võimalus on kääritada valmis tavalise kangusega õlu ja siis alkohol sealt spetsiaalsete seadmetega eemaldada. Teine võimalus on kasutada eripärmi, mis ei lase alkoholil tekkida ja kolmas võimalus on kasutada väga madala tihedusega algvirret. „Seal on sellised suhkru molekulid, mida pärm ei söö ja kui pärmil ei ole, mida süüa, siis alkoholi õlle sisse ei tekigi,“ ütleb Parel. 

Kui suured pruulikojad valdavalt eemaldavad õllest alkoholi, siis väiksemad tootjad eelistavad Pareli sõnul pigem alkoholiteket ennetada. „Ka meie otsustasime, et seadmega me alkoholi eemaldama ei hakka. Algul proovisime eri pärmiga, siis proovisime ka mitu korda madalama algvirde tihedusega, enne kui rahule jäime,“ räägib Parel ja lisab, et saavutamaks võimalikult originaalilähedast tulemust, valati katsetuste käigus ära kümneid tuhandeid liitreid õlut.

Ta tuletab meelde, et alkoholivaba õlu ei saa kunagi päris samamoodi maitseda kui originaal. „Õlle virre saadakse linnaste leotamise kaudu ja alkoholivabas õlles ei saa päris samu linnaseid kasutada nagu originaaltootes, sest muidu tuleb sealt nii palju suhkruid välja, et see käärib kõik alkoholiks. Säilitatud on küll võimalikult palju seda maitsebuketti, mis on alkoholiga õlles, aga põhimõtteliselt on see erinev toode,“ tõdeb Parel, et kuna alkohol aitab maitsetel mõjule pääseda, siis tuleb ka retsepti tuunida. 

Põhjalal alkoholivabade õlledega rohkem plaane praegu pole. „Meie põhisuund on pigem vastupidine – me pruulime tumedaid õllesid, mille alkoholisisaldus on üle kümne protsendi.“ 

Õlle maitse päästab madalal temperatuuril aurustamine 

"Võib julgelt öelda, et alkoholivaba õlu on üha rohkem konkureerimas traditsioonise õllega," kinnitab A. Le Coq`i turundusjuht Katrin Vernik. 

 „Viimaste aastatega on alkoholivaba õlle tehnoloogia läbi teinud suure hüppe, õlle valik on hoogsalt kasvanud ning toodete maitseomadused on oluliselt paranenud. Miks aga püsib üleval müüt, et alkoholivaba õlu ei ole päris õlu, ongi seotud toote maitse keerukusega,“ tõdeb Vernik, et üks oluline maitsekandja on alkohol ja kui seda nüüd õlles enam ei ole, on küsimus õllemeistritele, kuidas luua selline retsept, et sarnasus oleks kõige suurem.

Laias laastus on selleks kaks võimalust. Kui keeta õllevirre ja kohe käärimise alguses see villida, on Verniku sõnul tulemuseks magus ja kaljane maitse. „Sellist lähenemist on kasutatud pikka aega ning selliseid alkoholivabasid õllesid on lisandunud turule väga palju. Enamik alkoholivabasid õllesid kuulub just selle valmistusviisi alla.

Kui aga keeta, kääritada ja laagerdada kogu õlletootmisprotsess läbi ja siis eraldada alkohol, on tulemuseks alkoholiga õllele sarnane maitse, aga sõltuvalt tehnoloogiast võib olla juures ka leivamaitse nüanss. 

„Valmis õllest eraldatakse alkohol vaakumaurustamise meetodil. Vaakumi tekitamine võimaldab õllest alkoholi välja aurustada madalal temperatuuril, mis vähendab alkoholi eemaldamisest tingitud muutusi õlle maitses,“ räägib Vernik, kuidas alkoholivaba õlle tegemine A. Le Coq`is käib. „Kõrgel temperatuuril aurustamine muudaks õlle maitse leivalaadseks.“   

Naturaalsus, vähendatud suhkrusisaldus ja tervislikkus on joogitööstuse kolm suurt trendi ja sestap on ka alkoholivabad õlled ja nendest valmistatud joogid nii maailmas kui Eestis üha populaarsemad.

Parimad kodumaised väikepruulid on nüüd kõik ühes e-poes: lonks.ee.