Leivasupp. ArhiivifotoFoto: PantherMedia/Scanpix
Skandinaavia köök
31. mai 2020, 08:08

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: rukki(leiva)puder sidruniga taanlaste moodi

Tänane retsept on tõeline kulinaarne taaskasutus. Leivaviilusid jääb ju ikka üle ja ühtki püha tükikest ei tohi ometi ära visata. Mulle on see nii tugevalt sisse kasvatatud, et ajal, mil tuleb ilma notsude ja sõralisteta linnas elada – kes kõik koorukesed muidu suurima rõõmuga nahka pistaksid – kogun neid paberkotti. Et siis iga paari kuu tagant kuhugile karjamaa serva või metsa puu alla viia, et keegi ometi õnneliku kõhutäie saaks.

Muidugi saab leivast ka erinevaid toite teha: näiteks röstitud leivapuru pruuni suhkruga on hiiglama tore lisand magustoitudele, kuid leivasupi fänn ma pole. Seda toredam oli avastada, et leivajääkidest tehtud hommikupuder maitseb hiiglama hästi. Selle mõtlesid välja taanlased. Jagan heal meelel seda retsepti:

Rukki(leiva)puder sidruniga taanlaste moodi

Vaja läheb:

  • 500g kuivanud leivaviile
  • 1 l vett
  • 1/2 sidruni mahl ja ühe sidruni riivitud koor (kasuta ökosidrunit)
  • 50-100 ml siirupit, mis meeldib (kase-, vahtra-, agaavi jne)
  • Kaunistuseks vahukoort või hapukoort või vaniljekastet või hoopis vaniljejäätist ja pisut veel riivitud sidrunikoort. Pohlad sobivad samuti oivaliselt.

Tee nii:

Pane leivakoorukesed eelmisel ööl suuremasse kaussi vette ligunema.

Järgmisel päeval kalla kogu kausi sisu kõrge servaga pannile või paksu põhjaga potti, lase aeglaselt keema ning sega vispliga rahulikult, kuni sul on pehme mõnus mass.

Lisa juurde riivitud sidrunikoor ja siirup ning keeda madalal kuumusel veel 5 minutit. Seejärel lase veidi jahtuda, sega sisse sidrunimahl ning serveeri soojalt koos sulle maitsevate lisanditega. ’

Tore mekk ja täidab kõhtu pooleks päevaks!