Foto: Tiit Efert
Toiduuudised
27. mai 2020, 14:30

TIIU TESTIB | Lehttainakihid olemas, moos ja kreem tasakaalus – otsime head Napoleoni kooki!

Kook, mida teame Napoleoni järgi, on üks kuulsamaid Prantsusmaalt pärit maiuseid, kuid  seal tuntakse seda Millefeuille nime all. Suure väejuhi nime sai kook hoopis Venemaal, kui seda söödi võidu auks Napoleoni armee üle.

Millefeuille tähendab tõlkes tuhat lehte – lehttainast volditakse kuus korda kolmeks, saades sedasi 729 lehte. Koogiks kasutatakse kolme lehttainakihti, saades 2187 lehte, mille vahele pannakse keedukreemi ja kaunistatakse suhkruglasuuriga. 

Venemaal valmistatud kook on aga kolmnurkne, meenutades Napoleoni mütsi, kihid sümboliseerivad alistatud Prantsuse armeed ja koogi peale laotatud puru lund, mis aitas venelastel vaenlase väed alistada. Nõukogude ajalgi oli pidulikematel sündmustel laual ikka Napoleoni kook. 

Testijad hindasid nii tainast kui ka moosi, kreemi ja nende omavahelist tasakaalu. Peab ütlema, et punktide jagamisega oldi kitsid. 

Imestama panid koostisosade loetelu. Kas tõesti on ühe lihtsa tordi valmistamiseks nii palju vaja?

Napoleoni kook, Gustav Foto: Tiit Efert

Napoleoni kook, Gustav
450 g, 4.49 (kilohind 9.98)

Lubatud on viiekihilist lehttainakooki pohlamoosiga. Kihid on olemas, tekstuur on õhuline ja mõnus. Arvati, et moos domineerib ülearu, osa meelest on see ka liiga magus. Teised jäid arvamusele, et moos on väga hea. Kreemiga jäädi rahule. Kook on mahlane, maitsev ja kreemjas.

Hinne: 7/10

Napoleoni kook, Eesti Pagar Foto: Tiit Efert

Napoleoni kook, Eesti Pagar
400 g, 3.15 (kilohind 7.87)

Eesti Pagar lubab kooki täpselt nagu aegade hämarusest – nelja lehttainakihi, jõhvikamoosi ja vanillikeedukreemiga. Koogi kuiv välimus esialgu ehmatab, kuid maitse on hea. Moosimaitset pole tunda või on see lihtsalt liiga magus. Kreemi on piisavalt, aga tundub väga tavaline.

Hinne: 6/10

Napoleoni kook, Rimi tellimusel Foto: Tiit Efert

Napoleoni kook, Rimi tellimusel
400 g, 2.39 (kilohind 5.98)

Lubadusi jagatud pole. Välimuse puhul häirib natuke tehislikult ühtlane tekstuur. Kook on iseenesest pehme ja mahlane, aga vanillimaitset pole üldse tunda. Moosikiht on paras ja pole liiga magus. Osa meelest on kreemi ja moosiga koonerdatud. See miski jääb puudu!

Hinne: 6/10

Napoleoni tort, Pagaripoisid Foto: Tiit Efert

Napoleoni tort, Pagaripoisid
650 g, 6.69 (kilohind 10.29)

Antud on lihtne lubadus – lehttainast tort jõhvikamoosi ja vanillikreemiga. Moosi ja kreemi on ohtralt, sellepärast saab tordi tekstuur lisapunkte kui suussulav ja kreemine. Kahju, kuid mingit elamust küll ei saa – kõik kokku on lihtsalt liiga läila iseloomutu mass.

Hinne: 5/10

Napoleoni plaadikook, Maxima Foto: Tiit Efert

Napoleoni plaadikook, Maxima
1 kg, 6.69 

Viiekihiline kreemine lehttainakook jõhvikamoosiga. Tainas on nätske ja laguneb nii kergesti, et peaaegu võimatu on lõigata. Kook on liiga saiane. Moosikiht on aukartustäratavalt paks, hästi domineeriva maitsega. Keedukreemis on aga tunda mõnusat karamellinooti.

Hinne: 4/10

Napoleoni kook, Selveri köök Foto: Tiit Efert

Napoleoni kook, Selveri köök
550 g, 4.29 (kilohind 7.80)

Lubatud on lehttainalehtedest ja vanillimaitselisest kreemist jõhvikalisandiga kooki. Kirjas on ka, et on mahlane, samas tihke, raskesti lõigatav ja pealmine tainapuiste pudiseb. Testijate meelest on kirjeldus tabav, kuid ühtlasi on kook ka väga magus ja märg. Märgitakse, et tunda on ainult moosi magusat maitset.

Hinne: 3/10