HaugFoto: PantherMedia/Scanpix
Toiduuudised
28. mai 2020, 12:22

LÄÄNEMAA MAITSED | Haugihooaja tähed: kahmerpill, ahjuhaug ja haugikotlet

Mereääres elades on loomulik, et osa toidulauast kaetakse rannikumerest püütud kalaga. Selle värskeimast värskemaga. Kui kala on üks, siis enamasti retseptid kuidas midagi valmistatakse, on igaühel oma. Või siis piirkonniti levinud, käest-kätte edasi antud ja traditsiooniks saanud. Kindla peale minek on mõne hea retsepti avastamine ja proovimine. Läänemaal peetakse kalast lugu. 

Täie hooga on käima läinud haugihooaeg, aga mida hakata peale ühe haugiga peale praadimise? Levinuim viis on teha haugist hakkliha ja sellest kotletti või palle või pelmeenitäidist või frikadelle. Lihtsalt praadides ka hea. 

Läänemaal Puises asuva Oosaare talu perenaine  Kaire Tammet jagab oma retsepte haugiroogade valmistamiseks. Grand Holm marina restorani kokk Demo Kaev õpetab, kuidas valmistada haugikotletti. 

 “Mulle maitseb haug - lihtne, aga hea”, ütleb Kaire. “Minu isa oli rannakalur ja paljud maitsed, mis lapsepõlvest meeles, on tegelikult traditsioonilised rannakalurite retseptid. Rannikul elavatele inimestele on need tuttavad, kuid kuidagi unustusse vajunud.” 

Haapsalu ja Läänemaa maitsete aastast innustust saanuna, on Kaire taaselustanud oma perekonna maitseid ning jagab nüüd kaht retsepti - kahmerpill ja ahjuhaug. Mõlemad suus sulavad ja maitsvad.

Kahmerpill 

Kaire sõnul armastas tema isa haugimarja. Mari kaussi, kuum vesi peale ja siis kloppis kahvliga marjasuppi. Sellega korjas marjakiled välja. Pestud, nõrutatud marja hulka segas hakitud sibula, soola, pipart ning mõne tunni pärast juba sõi ning mõmises. Toidu jaoks oli tal isegi oma nimi - kahmerpill. 

Nüüd tema samuti õppinud haugimarja armastama. Tegema ka. Üsna samamoodi nagu isa seda tegi. Pisut valget pipart ja sorts head brändit käib ka veel lisaks sisse. Ja marjakiled saab kõige paremini kätte hoopis hambatikuga.

Tee nii

Haki paras ports sibulat hästi peeneks. Kui on, siis ka murulauk 

Vala marjale peale alla 80 kraadist vett ja sega kausis läbi. Kui kiled sees, siis õngitse välja. 

Vala puhas mari sõelale ja lase nõrguda. 

Sega sibula-murulauguga, lisa tubli sorts viina või rummi või brändit.

Soola ja pipart lisa maitse järgi. 

Sega, pane purki ja purgiga külma järgmise päevani. Serveeri pliinide ja hapukoorega, röstsaial või leival.  

Ahjuhaug

Kõigepealt on vaja haugi.

Kalal soomus maha, sisikond välja.

Lõika kala tükkideks ja maitsesta soola, musta pipraga.

Koori 2-3 sibulat ning viiluta. Lao ahjupotti sibul ja kalatükid, vala üle hapukoorega.

Lõika või kuubikuteks ning pane ahjupotti hapukoorele lisaks. Purusta pinnal musta pipart ning soola. Pott ahju ja lase tal seal mõnuga küpseda.

Kõrvale sobib keedukartul, hapukurk.

Lihtne, väheste komponentidega ja ülimaitsev.

Nii söödi seda ahjuhaugi Kaire lapsepõlvekodus. Jah, kalal on luud sees.

Ja siit tuleb meie pere mugandus. Kui kala on küps, puhastan ma kalatükkidest luud välja ning panen kala kastmesse tagasi. Nii saab mõnuga süüa ilma, et peaks kalaluid taga ajama.

Haugikotletid

Haapsalus asuva Grand Holm Marina restorani menüüs on haugikotlet juba aastaid olnud.

Restorani peakokk Demo Kaev ütleb, et see on üks toitudest, mille retsepti on aastatega lihvitud. “Meie restoran on ilmselt ainus Eestis, mis nii vee lähedal asub - kohe sadamas Haapsalu Tagalahe kaldal. Haugikotleti tooraine tuleb sealtsamast. Värskena, kohalike kalurite poolt püütud.

Vaja on:

  • 500 g haugufileest valmistatud hakkliha
  • 2 kuhjaga spl majoneesi
  • 85 ml 35 % vahukoort
  • 2 spl hapukoort
  • 150 g pankot või ise valmistatud riivsaia värske till sool pipar
  • Paneerimiseks panko ja maisijahu

Valmista hakkliha ja sega kokku majoneesi, vahukoore, hapukoore ja pankoga.
Lisa hakitud till ja maitseained.


Jäta valmis hakkmass külmkappi maitsestuma, vähemalt tund.
Vormi pätsikesed 150 g kaaluga ja vormi kotleti kujuga.

Praadida kuumas õlis ühelt poolt kuldpruuniks ja keerata. Enne praadimise lõppu lisa pannile 1-2 spl koorevõid ja praadida kotlette mõlemalt poolt veel 30 sekundit.

Tee proovimaitsemine, selleks murra kotlett pooleks ja vaata kas sisu on piisavalt kuumutatud. Vajadusel võib üleküpsetada ahjus  200 kraadi ja 5-6 min.