Ahjuliha riisi ja rabarbriga.Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
17. mai 2020, 12:00

KEVADINE MÕNUS PRAAD: ahjuliha riisi ja rabarbriga

Ahjus valmiv vormiroog meenutab tänu rabarbri hapukatele nootidele ja lihamahladest maitsekale riisile pilaffi. Liha valmistades pane mõni toores rabarbriviil ka kõrvale, et nendega valmis rooga kaunistada.

Vaja läheb (neljale):

  • 250 g rabarbrit
  • 1 suur sibul
  • 2 küüslauguküünt
  • 2 sl selitatud võid või õli
  • 1 sl suhkrut
  • 450 g sea abaliha
  • 250 g pikateralist või täisterariisi
  • 4 dl veisepuljongit
  • soola-pipart

Valmista ahjuliha nii:

1. Koori ja tükelda rabarber. Koori sibul ja lõika sektoriteks. Puhasta küüslauk, vajuta noaseljaga lamedaks ja haki jämedalt.
2. Kuumuta pannil 1 sl rasvainet ja tõsta kuumale pannile tükeldatud rabarber, sibul ning küüslauk. Lisa suhkur, et köögivilju karamellistada. Prae kõike viis minutit, kuni sibul on poolpehme ja kõik viljad jumekad. Tõsta need ahjuvormi.
3. Lõika liha 2 cm kuubikuteks ja pruunista pannil igast küljest 1 sl rasvaines. Maitsesta soola-pipraga.
4. Kuumuta puljong keemiseni. Samal ajal loputa ja nõruta riis.
5. Lisa riis ja puljong rabarbri-sibulasegule ahjuvormis ning sega läbi. Tõsta vormi ka lihatükid ja vala pannilt juurde kogu praemahl.
6. Küpseta rooga 180kraadises ahjus pöördõhurežiimil 20–25 minutit, kuni riis on vedeliku endasse imanud ja liha küps. Olenevalt riisist on küpsetamisaeg erinev ja võib juhtuda, et pead veidi vett lisama.

Toit valmib 45 minutiga!

Mis on selitatud või?

Selitatud või ehk ghee on või, kust on eemaldatud vesi ja piimavalgud, mis temperatuuri tõustes esimesena kõrbema lähevad. Kui tavaline või ei sobi kõrgel kuumusel praadimiseks, siis selitatud või sobib ka liha pruunistamiseks. Ghee’d on küll ka poes müügil, kuid rahakotisõbralikum on seda ise valmistada.

Selita võid nii:

1. Kuumuta võid potis madalal kuumusel, kuni pinnale tekib valkjas vaht ja põhja vajub sete.
2. Eemalda vaht lusikaga ja kurna vedelik läbi kahekordse marli purki.
3. Marlile jääva sette võid määrida võileivale. Hoia purki valgunud selitatud võid õhukindlalt kas toatemperatuuril või külmkapis.