Emad väärivaid ainult maailma parimaid magustoite! Foto: Kristi Rebane
Toiduuudised
8. mai 2020, 12:18

SAMM-SAMMULT | Valmista emadepäevaks hõrk tiramisu

Emad väärivaid ainult maailma parimaid magustoite! Tähista sel aastal emadepäeva suussulava ja luksusliku tiramisu ehk Itaalia küpsisetordiga.

Vaja läheb:

Biskviitküpsised:

  • 3 suurt toasooja muna
  • 30 + 30 g suhkrut
  • näpuotsatäis soola
  • 70 g nisujahu
  • 30 g maisitärklist
  • 30 g tuhksuhkrut

 Kreem:

  • 4 muna
  • 80 g suhkrut
  • 500 g mascarpone’t

 Lisaks:

  • 2 sl magustamata kakaopulbrit
  • 1,5 dl kanget külma kohvi
  • soovi korral 2 sl Marsala veini, mandlilikööri või tumedat rummi

Küpseta küpsised

1. Küpsiste tegemiseks eralda munavalged -kollastest. Vahusta munakollased 30 g suhkruga heledaks vahuks.

2. Teises kausis vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga pehmete tippudega vahuks. Lisa vahustamist jätkates vähehaaval 30 g suhkrut, kuni saad tugeva ja läikiva vahu.

Küpseta küpsised. Sammud 1 ja 2. Foto: Kristi Rebane

3. Tõsta neljandik munavalgevahust munakollaste hulka ja klopi jõuliselt läbi. Seejärel vala saadud segu munavalgevahule ja sega õrnalt ühtlaseks.

4. Sega jahu ja tärklis omavahel ning sõelu munavahule. Sega tainas õrnade liigutustega ühtlaseks.

Küpseta küpsised. Sammud 3 ja 4. Foto: Kristi Rebane

5. Tõsta küpsisetainas pritskotti või puhtasse äralõigatud nurgaga kilekotti. Pigista küpsetuspaberiga kaetud kahele ahjuplaadile 10 cm pikkused küpsised, jättes küpsiste vahele paari küpsise laiused vahed. Sõelu küpsised üle poole koguse tuhksuhkruga ning oota mõni minut, kuni suhkur sulab tainasse.

6. Sõelu ühele pannitäiele teinegi kiht tuhksuhkrut ja tõsta pannitäis 180kraadisesse ahju. Küpseta küpsiseid pöördõhuga 13–15 minutit, kuni küpsised on helekuldsed. Küpseta samamoodi valmis teinegi pannitäis küpsiseid.

Küpseta küpsised. Sammud 5 ja 6. Foto: Kristi Rebane

Valmista kreem

1. Kreemi tegemiseks eralda munavalged -kollastest. Vahusta munakollased suhkruga heledaks vahuks. Teises kausis vahusta munavalged kõvaks vahuks.

2. Tõsta munakollaste kaussi mascarpone ja vahusta läbi. Sega õrnalt juurde ka munavalgevaht.

Valmista kreem. Sammud 1 ja 2. Foto: Kristi Rebane

Pane kook kokku

1. Vala külm kange kohv madalasse kaussi ja lisa soovi korral alkohol. Kohv peab koogi kokkupanemise ajaks täiesti külm olema, et küpsised liiga läbi ei vettiks. Selle võid valmis teha ja jahutuma jätta enne küpsiste tegemist.

Pane kook kokku. Samm 1. Foto: Kristi Rebane

2. Kasta küpsised ükshaaval hetkeks kohvisse ja lao siis ühtlase kihina neljakandilise vormi põhja. Määri küpsistele pool kreemist.

3. Lao kreemile taas kiht immutatud küpsiseid ja määri laiali ülejäänud kreem.

Pane kook kokku. Sammud 2 ja 3. Foto: Kristi Rebane

4. Sõelu koogile kiht kakaopulbrit. Jäta kook vähemalt mõneks tunniks, ideaalis üle öö külmikusse maitsestuma. Serveeri kooki külmkapikülmalt.

Pane kook kokku. Samm 4. Foto: Kristi Rebane

Aega kulub 1 tund ja 20 minutit + maitsestumise aeg!

Kooki jätkub 6–8 maiustajale!

Kook, mis tõstab taevani

Tiramisu, itaalia kirjapildis tiramisù (häälduses rõhk viimasel u-l) on panna cotta kõrval ilmselt üks tuntumaid Itaalia magustoite. Sõna-sõnalt tähendab tiramisù itaalia keeles „tõsta mind üles“. Legendi järgi saigi magustoit selle järgi nime – see olla nii hea, et maitsenauding tõstab sööja taevasse.

Vormilt on tegu väga lihtsa magustoiduga, mis sarnaneb meie küpsisekoogiga: immutatud küpsiste kiht laotakse vaheldumisi kreemiga.

Poe- või isetehtud küpsised?

Kuigi tiramisu jaoks vajaminevaid biskviitküpsiseid ehk savoiardi, ladyfingers’i või ka boudoir’ küpsiste nime all müüdavaid õhulisi keelekesi leiab pea igast poest, ei ole nende isetegemine üldse keeruline. Tulemus saab ka kordades maitsvam.