Pontšikud.Foto: PantherMedia/Scanpix
Küpsetised
9. veebruar 2020, 08:13

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: kõhusõbralikud pontšikud (6)

Jagan teiega täna üht ootamatut probiootilist hõrgutist, mis passib ideaalselt pühapäeva hommikusse. 

175 g nisu-või speltajahu

45 g täistera nisujahu

1 spl pruuni suhkrut või kookospalmi suhkrut

1 tl kuivpärmi

1/4 tl soola

1 tl – 1spl vanillisuhkrut või pisut vanillipastat/pulbrit

4 spl rosinaid (saab ka ilma)

1/2 spl rummi (saab ka ilma)

2 spl kuuma vett

1 (mahe)sidruni riivitud koort

180 ml keefiri või elusat jogurtit

1 õun, kooritud ja riivitud

puistamiseks natuke jahu ja suhkrut

serveerimiseks tuhksuhkrut

Frittimiseks õli, mis meeldib.

Tee nii

Sega suuremas kausis jahud, suhkur, pärm, sool ja vanill. Leota rosinad väikses kausis rummiga – u 10 min. Seejärel sega jahusegu hulka keefir, riivitud õun ja koos leotusvedelikuga rosinad, sega hästi läbi kuni tainas muutub kleepjaks.

Jäta niiske rätiku alla 2-3 tunniks sooja kohta kerkima. Hea, kui kerkib kahekordseks.

Kuumuta frittimise õli väikses potis, kuni selles tekib liikumine – proovi väikse koguse taignaga, kas hakkab küpsema. Kui sisiseb, hakka küpsetama. Tõsta õlise lusikaga paar kolm parajat pontšikut õlisse ja lase küpseda. Ära rohkem pane, muidu õli jahtub maha ja sa kaotad krõbeduse!

Keera vahepeal pontšikuid pulkade või kahvliga, et kõik küljed pruunistuksid. Seejärel tõsta valmis pontšikud köögipaberile nõrguma.

Enne serveerimist raputa üle tuhksuhkruga – veel parem, kui jahvatad ise pruuni roo-või kookose suhkrut peeneks – saad nüansirikkama maitse ja tervislikuma tulemuse.

Serveeri mõnusa kuuma teega ja naudi täiega. Ülejäänud pontšikud säilivad õhukindlalt suletuna karbis ilusasti järgmise päevani.