Foto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
17. jaanuar 2020, 20:32

Pirni-hapukoorekook lihtsalt sulab suus (6)

Mahedamaitseline pirnikook lihtsalt sulab suus! Kuna pirnid on täidise jaoks vaid poolitatud, mitte tükeldatud, siis võid kogeda kahte maitsenaudingut – ühte, kus suutäis sisaldab suure pirnipala ja vähem hapukooretäidist, ning teist, kus põhitooni annab hõrk hapukoor. Pirnid vali võimalikult ühesuurused ja pigem väiksemad, siis on neid parem põhjale mahutada. Kes soovib, see lisab pirnisiirupile maitseks ka paar tähtaniisi.
Koostisosad
PÕHI
2.5 dl Nisujahu
1 tl Küpsetuspulber
100 g Külm või
1 dl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
Sool
1 tk Värskelt riivitud sidruni koor
1 tk Muna
2 spl Külm piim või pett
TÄIDIS
1.2 kg Pirn
2 dl Suhkur
Värskelt pressitud sidruni mahl
2 tk Muna
0.5 dl Suhkur
1 tl Vanillsuhkur
Sool
1 spl Nisujahu
600 g Hapukoor
80-100 g Mandlilaastud
Soovi korral tuhksuhkrt pealeraputamiseks

Valmistamine

12-16 tk

1. Taina tegemiseks sega jahu ja küpsetuspulber, lisa järjest ülejäänud koostisained, haki läbi ja sega ühtlaseks tainaks. Suru tainas suurema (26-28 cm) koogivormi põhja ja 2–3 cm kõrguselt ka äärtele, torka kahvliga mõned augud sisse ja tõsta täidisega tegelemise ajaks külmkappi.

2. Täidise jaoks koori ja poolita pirnid ning eemalda seemnekojad. Lase umbes liiter vett koos suhkru ja sidrunimahlaga keema tõusta, lisa potti pirnipoolikud ja keeda umbes 5 minutit. Kui soovid, lisa leemele ka 1–2 tähtaniisi. Seejärel tõsta pirnid vahukulbiga sõelale nõrguma ja jahtuma. (Keeda keeduleent 15–20 minuti jooksul siirupisemaks ja kasuta morsi koostises.)

3. Klopi munad suhkrute ja soolaga lahti, lisa jahu ja sega ühtlaseks. Lõpuks sega osade kaupa hulka hapukoor.

4. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Aseta pirnipoolikud kumera poolega üleval vormi tainale tihedalt üksteise kõrvale. Seejuures võid mõned pirnid ka väiksemaks lõigata ja suuremad tühimikud täita. Vala hapukooresegu pirnidele ja puista mandlilaastud peale. Küpseta kooki ahju alumises kolmandikus 45–50 minutit. Lase vormis maha jahtuda. Enne serveerimist puista soovi korral üle tuhksuhkruga.