Foto: Heiko Kruusi
Eesti uudised
30. detsember 2019, 16:36

M.V.Wool tahab Vihterpalu tehase taas avada (21)

M.V.Wool AS-i Vihterpalu tehases peale süvapuhastust võetud 113 pinnaproovi on sõltumatute laborite kinnitusel listeeriavabad ning ettevõte soovib uuel aastal Vihterpalu tehase tegevuse taaskäivitada.

Juhul kui tehas taasavatakse, saab ettevõte Vihterpalus loobuda ligi 30 inimese koondamisest.

„M.V.Wool AS viis Vihterpalu tehases 26. novembrist 11. detsembrini läbi süvapuhastuse. Selle järel võttis Veterinaar- ja Toiduamet (VTA) riikliku järelevalve raames 93 pinnaproovi, mida analüüsiti kolmes akrediteeritud laboris ning mis kõik osutusid listeeriavabaks,“ ütles M.V.Wooli nõukogu esimees Meelis Vetevool ettevõtte pressiteates.

Lisaks võttis M.V.Wool enesekontrolli raames 20 pinnaproovi, mis olid akrediteeritud laborite analüüsi põhjal samuti puhtad. "See kinnitab süvapuhastuse efektiivsust ning M.V.Wool on valmis Vihterpalu tehase taaskäivitamiseks 2. jaanuarist 2020, kuna on täidetud VTA ettekirjutuses sätestatud tingimus," lisas Vetevool. 

Esmaspäeval võtab VTA kokku 105 pinnaproovi M.V.Wooli Harku tehases, mis saadetakse kontrollimiseks kolme akrediteeritud laborisse.

M.V.Wool tegi koos professionaalsete puhastusfirmadega tehastes põhjaliku puhastuse, mille käigus desinfitseeriti ja steriliseerisiti tootmispindu ja seadmeid kõikides ruumides. Puhastuse käigus pesti ja desinfitseeriti esmalt seadmed ja ruumid, seejärel võeti osadeks lahti seadmed, mille kõik pinnad pesti keemiliste pesu- ja desoainetega ning steriliseeriti. Lisaks seadmetele steriliseeriti kõrgel temperatuuril kõik töövahendid. Süvapuhastus oli täiendav meede lisaks ettevõttes alaliselt toimuvatele regulaarsetele puhastustöödele.

Listeeriaskandaal algas märtsis

Märtsi alguses laekus veterinaar- ja toiduametile Haiguste Ennetamise ja Tõrje Euroopa Keskuse (ECDC) ja Euroopa Toiduohutusameti (EFSA) poolt informatsioon, milles anti teada viies Euroopa Liidu liikmesriigis Listeria monocytogenese haiguspuhangutest inimestel.

Analüüsi tulemused seostasid haiguspuhanguid Eesti ettevõtte M.V. Wool ASi toodetega. VTA tegi 13.märtsil ettevaatusabinõuna ettekirjutused täiendavateks meetmeteks väljastatava toodangu ohutuse hindamisel. Eelnevat oli VTA tunnistanud ettevõtte poolt toodete ohutuse tagamiseks rakendatavad meetmed piisavaks.

4.juunil avalikustasid EFSA ja ECDC raportii, kust selgus, et  haigus- ja surmajuhtumid on seotud AS-i M.V.Wool tööstuse ja selle toodanguga.

Oktoobris viis ettevõtte Harku tehases läbi täieliku sterilisatsiooni ning peatas kaheks päevaks tootmise. Novembri keskel teatas VTA aga, et leidis pärast tehase desinfitseerimist võetud proovidest taas listeeriabakteri.

25. novembril tegi amet tehasele ettekirjutuse, millega peatas ettevõtte tegevuse. 

Peale veterinaar- ja toiduameti  ettekirjutust esitas M.V.Wool töötukassale teate 125 töötaja kollektiivsest koondamisest.