Krõbeda kattega ahjuploomi-tšiiakeeksFoto: Jaan Heinmaa
Küpsetised
29. november 2019, 13:01

Krõbeda kattega ahjuploomi-tšiiakeeks

Poeploomid võivad mõnikord veidi maitsetuna tunduda, kuid küpseta neid suhkruga segatuna ahjus ja nii viljade konsistents kui ka maitse paranevad märgatavalt. Ja oi kui hea on veel ahjuploomidega keeks! Tšiiaseemned lisavad mõnusat krõmpsu nii keeksile endale kui just eriti selle mõnusale krõbedale kattele. Kui küpsetad kohe natuke rohkem ploome, siis saad keeksi pakkuda koos küpsete ploomiviilude ja küpsemisel tekkinud oivalise ploomisiirupiga. 
Koostisosad
700 g Ploomid
3 spl Suhkur (pluss 1,5dl)
2 tl Vanillsuhkur
125 g Või
1 dl Piim
3.5 dl Nisujahu
3 tl Tšiiaseemned
2 tk Muna
KRÕBE KATE
1.5 dl Nisujahu
1 dl Pruun suhkur
70 g Külm või
1 dl Mandlilaastud
0.5 dl Kookoslaastud
2 tl Tšiiaseemned

Valmistamine

10-12 tk

1. Pane ahi 180 kraadi peale sooja. Pese ja kuivata ploomid, poolita ja eemalda kivid. Lõika ploomipoolikud 4 viiluks. Vala ploomiviilud ahjuvormi, lisa 3 sl suhkrut ja 1 tl vanillisuhkrut ning sega läbi. Küpseta ahjus 25–30 minutit, vahepeal paar korda segades. Vala pehmed ploomid sõelale nõrguma, hoia siirup alles.

2. Nüüd valmista krõbe kate: haki külm või jahu ja suhkruga puruseks seguks, lisa mandli- ja kookoslaastud ning pressi purutainas sõrmedega klompideks. Tõsta külmkappi.

3. Taina tegemiseks mõõda suuremasse potti või, piim ja 1,5 dl suhkrut ning kuumuta vaid nii kaua, kuni või on sulanud. Tõsta pott pliidilt ning sega vedeliku hulka 1 tl vanillisuhkrut, jahu, tšiiaseemned ja munad. Sega taina hulka ¾ ahjuploomidest. Vooderda umbes 2-liitrine keeksivorm küpsetuspaberiga ja vala tainas vormi.

4. Küpseta 30 minutit. Siis kata kiirelt külmast võetud puruseguga ja jätka küpsetamist veel 30–40 minutit. Kui keeks hakkab pealt liiga tumedaks värvuma, siis kata see küpsetuspaberiga. Keeks on valmis, kui sissetorgatud puutikk väljub puhtalt. Lase küpsel keeksil 5 minutit vormis rahuneda ja tõsta siis küpsetuspaberi abiga restile jahtuma. Umbes 20 minuti pärast võid keeksi viiludeks lõigata.

5. Serveeri koos ülejäänud ploomiviilude ja -siirupiga.