Astelpaju-kohupiimatortFoto: Jaan Heinmaa
Nädala kook
15. november 2019, 15:39

NÄDALA KOOK! Astelpaju-kohupiimatort

Astelpaju on teada-tuntud tervistaja ja annab koogile mõnusalt hapuka maitse.Talvise maitse saab tort piparkookidest, mis segatud küpsistega. Veelgi tugevama maitse saamiseks võib põhja valmistada ainult piparkookidest. Pealmise tarretisekatte saab valmistada nii astelpajumahlast kui -moosist, viimane peaks siis olema hästi ühtlase konsistentsiga. 
Koostisosad
PÕHI
100 g Digestive küpsised
100 g Piparkoogid
100 g Või
Õli vormi määrimiseks
TÄIDIS
5 tk Želatiinilehed
200 g Valge šokolaad
400 g Kohupiimakreem
2.5 dl Astelpajumoos
0.75 dl Suhkur
2 dl Rõõsk koor 35%
0.75 dl Lahjendatud sidrunimahl
PEALE
4 tk Želatiinileht
1 tk Värskelt pressitud sidruni mahl
2.5 dl Astelpajumoos või -mahl
KAUNISTAMISEKS
50 g Valge šokolaad
2 tk Küpsis
Kuldsed suhkrupärlid

Valmistamine

12 tk

1. Kata 24 cm lahtikäiva koogivormi põhi küpsetuspabriga. Määri vormi ääred õliga. Pane 5 zelatiinilehte 10 minutiks külma vette likku. Sulata või.

2. Purusta küpsised ja piparkoogid, sega sulavõiga ja suru vormi põhja. Pane täidise valmistamise ajaks külmkappi.

3. Sulata tükeldatud sokolaad kuumaveevannil. Sega toasooja kohupiima hulka moos ja  sokolaad. Vahusta koor suhkruga ja sega kohupiima hulka. Kuumuta sidrunimahl ja sulata selles 5 kuivaks pigistatud zelatiinilehte, nirista hoogsalt segades täidise hulka.

4. Kalla täidis vormi ja pane 3-4 tunniks külmkappi.

5. Pane 4 zelatiinilehte 10 minutiks külma vette likku. Kuumuta sidrunimahl ja sulata selles kuivaks pigistatud zelatiinilehed. Sega moosi või mahlaga ja lase jahtuda. Nirista ettevaatlikult koogile ja pane paariks tunniks külma.

6. Kaunista tort küpsisepuru, riivitud valge sokolaadi ja pärlitega.