Kolumnid

EVELIN ILVES: nisuliha – võehh?! Ent mõelgem korraks, miks üldse hakatakse veganiteks (75)

LISA KOMMENTAAR

Oimaivõi14. november 2019, 22:16
Minu kommentaar rahvaliku ütlemisega: "Hun.did söönud, l.ambad terved, iga.vene määlestus karja.poisile" läks modereerimisele?!?!?
Nunuh14. november 2019, 22:10
Hundid söönud, lambad terved, igavene mälestus karjapoisile!
Kikerhernes14. november 2019, 19:28
Teie , kes peate veganlust hulluseks, trendiks, äriks , mida samuti teile “peale surutakse” , olete te küsinud kunagi endalt, kuidas üldse loomsed tooted “normaalsuseks” said ? Soovitan natuke ajalugu uurida. Meid kõiki peteti niimoodi, et isegi aru ei saanud, kuid see kõik läks nii sujuvalt ja keegi ei osanud kaheldagi, sest meditsiinisüsteem oli selles mängus sees, seega ei tekkinud kahtlusevarjugi. ( pean silmas massilist loomsete toodete tööstuse algust, mitte aega mil kellegil talus paar siga ja lehm olid , kindlasti on siiani)
jeh14. november 2019, 16:55
Kui palju peaks liha sööma? Lihast ma ei loobuks, aga ma arvan, et liha peaks vähem sööma, no näiteks mitte rohkem kui 200 grammi päevas. Liha on liiga odav. Kilo tomateid, kilo kurki - maksab sama palju kui kilo liha. Kartul ja kapsas muidugi on veel odav. Suhkur on odav ja sellepärast sööme seda iga päev palju. Poes on meeletud kogused 150- 200 grammiseid liha piimatooteid, plastmassikarpide uputus...Ja vaadake, kui kaua need säilivad! Raha paneb kõik paika. Kui kõik pea peale pöörata. Aga kuidas?
murelik vanaema14. november 2019, 16:51
2a. lapselapsel on aneemia ja alakaal, sest emme ei anna talle liha, sest ei oska toorest liha valmistada ja liha lihtsalt ei meeldi (meenutavalt liialt seda, kes oli liha enne, kui see lihaks sai ja kui jube see protseduur oli). Perearst ka mures, lapsel vereproov halb, rauavaegus. Ei ole vegan. Piimatooteid, muna jne laps saab. Ütlesin, proovigu lapsele anda verikäkki, maksapasteeti jms
Aga miks mitte 19. detsember 2019, 20:06
rauarikkaid taimi? suvel maasikaid, talvel granaatõunamahla? Sõltub muidugi, ega allergiaid ei ole.
ohh14. november 2019, 16:32
aga ikka need saapad ja kingad - need on mul ikka nahast. Loodan, et keegi neid mul jalast ära ei võta.
Vegani ema14. november 2019, 15:59
Loen kommentaare ja imestan - kas tõesti pole paljudel inimestel kellegi kogemusest lugedes muud teha, kui kritiseerida, sildistada ja põlastada? Igaüks teeb omad valikud ja teiste kogemusest võib vahel olla midagi, mida tasub ka enda jaoks läbi mõelda. Meie peres on nii veganeid kui omnivoore ning ometi suudame üksteise valikute osas olla mõistvad ja lugupidavad. Kõigesööjana on mu lihatarbimine kuidagi muuseas vähenenud ja minu toidulaud on rikastunud asjadega, mis pole varem tähelepanu tõmmanud - kaunviljad, tofu jms. Tasub olla avatud uutele võimalustele ja maitsetele! :)
Vegan14. november 2019, 15:23
Veganeid ei huvita kas loomi killitakse vöi mitte.Andke veganile kirves kätte ja ta killiks mönuga loomi.Liha on kehale mürgine,sellepärast ei söö veganid liha.
piiri taga14. november 2019, 15:20
teevad nutikad ärimehed juba kõva bisnesit VEGANSAABASTE ja muude toodetega !!! Need tooted on tehtud kunstnahast, naftast. Ime, et keegi viiskusid meisterdama pole hakanud - pajukoorest, niinest ja ka kasetohusugadest. Eestlane kui rikkam idanaabrist tegi ikka pastlaid sea- või veisenahast. Seda olen kuulnud küll, et lammaste peale tehakse ka juba vuih-vuih, et milleks need imelikud elukad...
ja seda14. november 2019, 15:08
nisujahu pätsikest pestakse X-korda veega!!! KUs see nisu siis kasvab, kui palju kulub sellele neid väetisi ja muud kraami, et ta jõuaks kasvada. Öeldakse, et näljased inimesed on kurjad , aga näljased taimed ka. Olen seda oma sugulaste juures näinud, korralikku sõnnikut enam kuskilt ei saa+tuleb raha välja käia, poeväetisi ei tohi ju enam panna ja lausa hale on neid taimi vaadata
hommik14. november 2019, 14:56
Taimetoitlased ei tohiks enda toite nimeda nimedega, kus käib liha sees,kui selles pole liha.
Sobib19. detsember 2019, 20:07
aga paku häid alternatiive!
Paleoliberaal14. november 2019, 14:56
Kariloomad muudavad taimed inimesele kergesti omastatavaks toiduks. Loomade karjatamine aitab säilitada looduse mitmekesisust. Karjamaal liikudes ja toitudes tarbivad nad ära väljakasvanud heintaimed, väljaheidetega väetevad mulda ainetega, mis on taimedele kergesti kättesaadavad, sõrgadega kobestavad maad ja vajutavad seemned mulda. Kariloomadeta niidutaimestik vaesub ja maa kõrbestub. Veganiteks hakkavad inimesed sageli mao alahappesuse pärast. Peale söömist ei saavuta magu piisavat happesust, toidu edasi liikumiseks. Sellest toituvad maos pesitsevad bakterid. Tekib puhitus ja raskustunne.
Milliseid19. detsember 2019, 20:08
loomi Eestis veel karjatatakse?
vaja14. november 2019, 14:35
Tule Jumal appi!14. november 2019, 14:24
Loomade ülevalpidamiseks tehakse põllumaid, kus aga need taimed siis kasvavad, kas ainult potis rõdu peal?
Johannes14. november 2019, 14:19
Konradile: Mine ja vaata filmi Jokker! Äkki tuleb aru pähe...
Omnivoor.14. november 2019, 14:15
Veganid on alaarenenud inimesed. Ja nad on kadedad inimeste peale,kes on kõrgemala arenenud. Nad soovivad,et kogu maailma inimesed oleksid samal arengutasemel.mis nemad. Ongi kogu tarkus.
konrad14. november 2019, 14:13
krt need veganid on samasugused kui pe..derastid.oi-oi-oi meid kiusatakse,vaadatakse viltu,peetakse pooletoobisteks.ühiskonnas mitte sotsiaalseks elemendiks. sööge oma kaalikaid ja kapsalehti ,mina söön looma liha,tapan loomi ja see ei ole teie asi mis ma söön ja kui plaju söön. mina kui liha sööja olen jõudnud arusaamisele ,et Eesti Vabariigis piiratakse minu kui kodaniku inimõigusi .
Ei liha ega kala14. november 2019, 14:00
AJ14. november 2019, 13:45
Meenub vene aeg, kui jahu nappis (60ndad). Siis tuli moodi sojajahu. Mida selles kõike küll ei tehtud, See oli siis "hädamood". Küll oli aga selle tulemusel probleeme inimeste seedimisega. See oli võõras toitaine ja meie kaasteelised-mikroobid seedetraktis keeldusid selle laguproduktidest. Sojajahust küpsetised veel kuidagi kõlbasid, sest siis oli looduslikud sojajahu valgumolekulid denatureeritud ja maos veidi lagununud. Aga vastik asi oli....
elu14. november 2019, 13:11
Mul oli nelikümmend aastat tore sõbranna, usin küpsetaja,hea pereema, kelle lapsed kasvasid üles naabrite lehma piima abil. Ta oli mulle toiduvalmistamisnippides suur eeskuju, armastas lihatoite vaaritada. Nüüd on tast saanud usklik ja vegan, ja sõprus hääbunud. Tunnen end temaga võrreldes "madala patusena", kes vahel tahab liha, kuigi tean, et liha jaoks on vaja loom t--a---p,,pa
ringiga tagasi14. november 2019, 13:02
Pole sellest kaua aega tagasi, kui propageeriti kodumaal kasvanud, võimalikult kodukoha lähedal kasvatatud toitu. Kuidas nüüd siis suhtuda eksootilistesse vegantoitudesse (kookos, igasugu bataadid-banaanid-soja ja avokaadod jne jne) - nende transport on kallis ja saastab ju õhku? Kokkuvõttes on moodne veganlus samuti äri nagu kõik muu
Mittemoodne vegan19. detsember 2019, 20:10
sööb jätkuvalt kodulähedal kasvanut. Selles osas pole midagi muutunud. Kartul, herned, õunad, pähklid jne.
jabuu14. november 2019, 12:57
Veganite meelest on ka vildid ja villased sokid patt. Kuid siin külmal maal asendada kõik naturaalsed villatooted kunstlikega, kas siis ei teki probleem, et kunstmaterjalide tootmine saastab loodust? Võin küll kalossidega ja bambuskiust saabastega mõne looma elu säästa, kuid kas see kokkuvõttes säästab loodust.
Aga eelistades 19. detsember 2019, 20:11
nt nahast käekoti asemel linast tehtut - lina, tõsi, vist Leedust...?
ilus paradiis14. november 2019, 12:52
keegi kedagi ei söö ja lambuke tudub tiigri kaisus
to olen mõelnud14. november 2019, 12:43
Sa ära mõtle nii palju vaid uuri ja loe, siis mõte areneb ka rohkem, aga teises suunas - arenevas suunas ja valikute ning võimaluste suunas!
Common Sense14. november 2019, 12:41
Liha söömine on usuhullus kuna seda ei ole võimalik õigustada läbi teaduse ja faktide. kõik faktid viitavad sellele, et tuleb vähendada liha tarbimist planeedi, oma tervise ja loomade heaolu huvides. Kõige õigem on võimalikult palju vähendada kahju ümbritsevale oma eksisteerimisega. liha söömine on kahjulik endale ja teistele, selle õigustamine sarnaneb usuhullusega...st põhineb see mingil usul mitte faktidel.
Common Sense14. november 2019, 12:36
Veganlus pole religioon, selle üle vaielda on rumalus. Veganlus ei ole seotud usuga, fakt on see, et kui inimene on võimeline elama tervislikult ainult täistaimse toidu peal siis pole põhjust hävitada keskkonda(sojakasvatus loomasööda näol on nt suurim metsade hävitaja, lisaks vesi) Pole ka vajadust loomi tappa, miks põhjustada kannatusi teadvusel olenditele? taimed on elus? debiilne argument inimeselt kes pole koolis käinud, taimedel puudub kesknärvisüsteem, reageerimine keskkonnal aga puudub valu. Valgud? kas loomad suudavad luua asendamatuid aminohappeid taimedest ja inimene ei suuda?
ab14. november 2019, 12:27
Veganid on looduse katastroof!
olen mõelnud14. november 2019, 12:24
kuhu veganid kavatsevad kõik need sigalate, lautade, kanalate, karusloomakasvanduste, kalakasvanduste asukad lahti lasta? Vabadusse? Nii, nagu Indias hulguvad lehmad vabalt ringi? Põllumajandusloomakasvatajad vangi panna? Tore küll. Eriti meil talvel, kui heina ega muud toitu neile pole.
Kas nad19. detsember 2019, 20:13
paljunevad sinu arust tänapäeval suurest armastusest või inimese poolt läbiviidud kunstviljastamise läbi?
muda bunk14. november 2019, 12:19
Veganlus on aktsepteeritav, kui see kuulub usu juurde. Inimene ei soovi elusolenditele kannatusi põhjustada. Nad ei tapa isegi koisid-täisid-sääski, nood ju kah jumalaloomakesed.
Tühja te, veganid, taipate!14. november 2019, 12:10
Loodus on hakanud ennast tasakaalustama. Nii nagu surid välja saurused, mammutid, nii läheb ka inimestega. Loodus ei tule häälekalt ütlema, tema teeb teist haiged. Ja haiged surevad ise välja. Nii on suured tulekahjud, vulkaanid, maavärinad ju inimesi hukutanud. Ja tulema hakkavad ka tervisehäired, impotentsus, omasooiharus paljuneb. Kuni loodus ükskord tasakaalustub. Praegu käib arutu vihmametsade hävitamine.
mul 14. november 2019, 12:02
poleks midagi veganite kogukonna vast kui nad toimetaksid omaette, kuid.... kuna nende propaganda on muutunud üliagressivseks, sarnanevad nad pelgalt mistahes usulahule. Igasugune ajupesu kannab vilja kui seda teha põhjalikult ja järjekindlalt!
Nisu Unn 14. november 2019, 11:16
Aga taimed tahavad ka elada. Veganid tapavad metsikult palju taimi. Taimede kasvatamiseks on ka ju väga palju maad vaja! Sööte lihtsalt looduse nahka...
Lisa saamiseks 19. detsember 2019, 20:15
on vaja rohkem taimi kui kohe taimede söömiseks. Viljad aga on ka timede poolt söömiseks mõeldud.
Roman14. november 2019, 11:14
Veganiks hakatakse sellepärast, et soovitakse omale ajukahjustust?
Seekord küll tobe kirjatükk14. november 2019, 11:08
”Minu köögi lihad-kalad tulevad Hiiumaalt. Ja kui sealt ei saa, saab ka üldse ilma hakkama”. Kas Hiiumaal on mingid teistoodi tõud või peab Ilves muud Eestimaad mingiks räpaseks mülkaks? ’ ”Nisuvalgust tehtava TAIMne LIHA – seitani – • 3 kruusi nisujahu, • 2 tl soola,• 1 kruus vett!” Tänan, sellest lihas ma loobun. .
Ehh14. november 2019, 11:07
Miks või, miks on inimestel depressioon, miks mõni mees tahab teist meest, aga sellepärast et hälbeid ikka esineb, aga see ei tohiks trendiks olla, mille poole püüelda
kannipal14. november 2019, 11:04
ma olen sellest evelinist nii tüdinud, iga päev vahib meedias vastu...ma söön su varsti ära...
no14. november 2019, 11:02
suur tänu uudise eest , väga tähtis oli teada et see madam sööb vähem liha, maailma tasemel uudis, tänud et proua taas õpetab meid tobukesi õieti toituma!
Vegan14. november 2019, 10:52
Tark Vegan sööb Loomamaksa ja ei kurda B12 puuduse üle.Väike amps liha ei tee midagi Veganile.
Roheline vaade14. november 2019, 10:44
Raiutakse metsi et istutada sojauba ja palme millest teha biokutust
Vahi, ära jahi!14. november 2019, 10:40
80% põllusaadustest läheb loomasöödaks, sellepärast käib põletamine. Kui kõik põllumaa saadustest läheks otse inimestele siis ei teaks maailm nälga. On ju iseenesestmõistetav, et üks lehm sööb rohkem kui üks inimene.
konrad14. november 2019, 10:38
muide kõige radikaalsem vegan ajaloos oli Adolf Hitler ja nimelt 1930.a. jättis ta liha toidud söömata ja toitus taimsest ,vahel ka muna ja piima. see põhjustas tal kesknärvisüsteemi häireid-kätevärisemine ja meeleolu muutused, kuna taimne toit ei sünteesi aminohappeid mis toodaks B-grupi vitamiine . sellepärast ihuarst Morell tegi A.Hitlerile vitamiini süste. nii,et enne mõelge kui selle jamaga tegelema hakate
kõigesööja14. november 2019, 10:25
see on inimese vaba valik, on vegan või mitte. Soovitav oleks nendele taimetoitudele nimetused välja mõelda, ikka on viinerid, muidu vorstid jne.
Kruus14. november 2019, 10:24
Mis uus mõõduühik see kruus veel on? Mingi uus veidrus? Liitusin kuuks ajaks vegangrupiga ja võtsin 2 kilo juurde. Nisu jt teravilju, samuti tärklist on uskumatult palju kõikides poes müüdavates valmistoitudes.
Tubli, 14. november 2019, 10:23
Evelin, õiget juttu räägid!
hmm14. november 2019, 10:18
kui nüüd loodushoiust ja mõistlikust tarbimisest rääkida, siis ikka päris palju puhast joogivett kulub sellise "väikse elastse pallikese" tegemiseks… kui palju siis ikkagi on veganlus loodusesäästlikum?
Kas see veganlus pole veidi nagu variserlik, silmakirjajik?14. november 2019, 10:10
ometigi tuli sealtpoolt ka üks asjalik mõte. See meie veganlus on ju tõepoolest mingi omamoodi agressiivne, noor pealetükkiv usulahk, mis lihasööjaid pidevalt ründab ja häbimärgistab. Taimetoitlust propageerib. Seega, lihasöömine on hukkamõistetav patt? Patust aga tuleb teatavasti eemale hoida. Samas aga käivad neil endal, nagu näib, neelud tollesama "patu" järgi. Nii et nad nuputavalt pidevalt tolle "patu" aseaineid. Taimset päritolu toite mis võimalikult palju seda ä.raneetud lihatoitude maitset meenutaks. Ja ka sama nime kannaks.
vanaisa14. november 2019, 10:07
No mul pole ka taimede söömise vastu midagi. Seaprae juurde kartul, kapsas jne. Ja seda kõike pea 75 aastat. Tervis korras. Perearsti abi pole vaja olnud. Me asume kliimapiirkonnas kus tuleb kõike süüa. Ka liha, leiba, kala. Tehke omale selgeks kui paljud veganid on oma tervise tuksi keeranud. Hoidke oma tervist, meid on niigi vähe.
Tervis, eetika, keskkond - kõik võidavad, kui süüa veidi vähem liha jm. loomset14. november 2019, 10:02
Aitäh! 3 olulist asja: Tervise osas arstide hinnangul süüakse Eestis keskmiselt ca 2-3 korda liiga palju liha. Tasuks vähendada nagu paljud teevadki: https://www.err.ee/965214/eestlased-soovad-vaatamata-taimetoidu-populaarsuse-kasvule-jatkuvalt-palju-liha Keskkond: ülemaailmsed uuringud (nt ÜRO omad) on leidnud, et taimetoidu tootmine võtab vähem ressursse, s.t. maad, energiat ja vett kui loomse toidu tootmine (loomseks toiduks tuleb mitu korda rohkem taimset toitu loomadele söödaks kasvatada) Eetika: küsitav, kui palju mu maitsemeel kaalub üle teise olendi (nt koera või notsu) kannatused.
Lätlane 14. november 2019, 09:57
Sööge saia, sööge liha. Jätke jonn, jätke viha.
Et14. november 2019, 09:51
Vastus küsimusele -sellepärast et see on moodne.mingit eluliselt aspekti vajalikku selles ei ole.
Metsakiisu14. november 2019, 09:51
Evelin ilves- võehhh...aitab juba.
Karina14. november 2019, 09:50
Minu kommentaar proua Int-Lambot-Ilvese afišeerimise kohta suunati sundmodereerimisele, nii et alles jäävad need õilsad kommentaarid, mis siin avaldatud on.
RS214. november 2019, 09:50
Mina siiski eelistan lihast nisu. ;)
Karina14. november 2019, 09:48
Et mind valesti ei mõistetaks, täpsustan, et ma EI LOE Evelin Ilvesest kirjutatud artikleid, aga ma ka EI TAHA, et iga kord, kui ohtuleht.ee lahti teen, kargab mulle näkku tema või temast kirjutatud lugu. Kas võiks juba selle tädi afišeerimise lõpetada, pliis!
ei saanud aru14. november 2019, 09:47
kuidas nisujahust saadud valk lihaks muutub
Kreeka Tünnberg14. november 2019, 09:41
Meid on lihtsalt poole rohkem, kui mahub planeedile. Õigemini Idamaades ja Aafrikas. See on kõige suurem keskkonnaprobleem.
Eelika14. november 2019, 09:35
Tubli, Evelin! Selliseid teemasid tulebki kergitada kõigi nende pseudoprobleemide valguses. Tõesti, miks hakata taimetoitlaseks ja siis mingit kunstliha taga otsida. Kui ikka on lihaisu, söö liha! Mina olen vegan olude sunnil ja olengi vegan, ilma kunstlihata. Sest ma ei taha seda.
68.a. omnivoor:14. november 2019, 09:30
Pole siiani mingite "arvamusliidrite" lora uskunud. Ei soovita kellelegi. Minu organism on korras, söön joon, mida minu organism looduse poolt antud instiktidega tajub. Ja olen terve ning rõõmus edasi.
Sigrid14. november 2019, 09:13
Tänud jagamast, ma olin alati natukene uudishimulik olnud, et kuidas Evelini veganlusse suhtub. Jään nüüd ootama, et ehk veel midagi põnevat tulemas :)
14. november 2019, 09:09
Nagu mina olen uudistest kuulnud ja aru saanud,siis suurem osa vihmametsi raiutakse maha selleks, et saada maad, millel hiljem kasvatada puid, mille viljadest valmistatakse õli. Ja teiseks ei usus mina, et porgandi kasvatamine on loodust säästvam kui looduslikul rohumaal kasvanud lambaliha või veiseliha söömine. Tapetakse nagunii, ka inimesi tapetakse. Kes on õige, ütlema seda, et just nii on ainuõige toimida. Ei tasu võtta endale Jumala rolli!
üks mis selge14. november 2019, 09:01
lihtsameelsusest kantud õhinapõhised asjad töötavad oma eesmärgile vastu. Kui nn "loomakaitsjatel"õnnestub majandusele pauk panna, siis ergutatakse sellega hoopis kolmanda maailma loomakasvatust, kus loomakaitsest kas pole kunagi kuuldud ega teata, misasi see veel peaks olema v ei huvita teema neid summagi. Kui aga õnnestub loomakaitsjatel väike näljahäda korraldada, siis süüakse loomi arvatavalt veel sajandeid kauem
Arma14. november 2019, 08:51
Kas ilma selle multitalendi arvamuseavaldusteta ei saa enam päevagi? Ühel päeval on arst, teisel kokk, kolmandal sportnane ja neljandal suudleja. Paras aeg oleks juba sellise tühikargamise asemel hakata pensionile mõtlema.
Lugeja14. november 2019, 08:48
Kas ilma selle jabura eide arvamusavaldusteta ei saa enam päevagi?
heauskne14. november 2019, 08:45
"Toidulisandite koostis jääb valdavalt kontrollimata" Nüüd kui Evelin ise need asjad meditsiinitöötajana oma kontrolli alla võtab, hakkab ka maapiirkondades elu edenema.
Lugesin poes etiketti14. november 2019, 08:37
Lihatoode,tehtud seanahast ja bambuse kiududest.
Loodussõber14. november 2019, 08:34
Faktid vihmametsade mahavõtmise kohta loomakasvatamiseks pole pädevad.
ja14. november 2019, 08:30
milline see nisujahu peaks olema? Kas kõige peenem või võib täistera olla?
14. november 2019, 08:22
Mida sa topid oma taimetoidule lihatoitude nimed kui see liha ei sisalda. Ilmselt arvavad, te siis saab ennast ära petta. Et sööks nagu liha..... aga tegelt mingi sojaplöga...