HernesuppFoto: Evelin Ilves
Supiretseptid
18. august 2019, 07:23

EVELIN ILVESE KOKAKOOL: hernesupp ja seakoot kuuele, täiskuutoit (6)

Sügise saabudes libisevad aga maitsed taas tummisemate roogade järele igatsema. Sestap jagan teiega täna üht võrratut hernesupiretsepti, mille sain siinsamas Padriku kohvikus ühe vahva Rootsis elava eestlase härra Pääro käest, kirjutab Toidutare kolumnist Evelin Ilves sel nädalal.

"See olevat üks väga rootsipärane toit, mida süüakse justnimelt neljapäeviti ning mille juurde käivad magustoiduks õhukesed pannkoogid. Kui selle supi lugu kuulsin, tahtsin otsekohe järele proovida, kas keedus ise on sama maitsekas kui jutt sellest. Ja võin südamerahuga öelda – on ikka küll! Ka minu kohviku menüüs on täiskuuneljapäeval justnimelt seesama rootsipärane kollase herne supp nelgi ja tüümianiga," mukjetab Evelin.

Hernesupp ja seakoot 6-le

Ärtsoppa med fläsklägg

Ettevalmistused

Keeda terve seakoodist vaiksel tulel puljong. Maitsesta keedus loorberi, musta pipra terade, nelgi ja tüümianiga.

Mina lisan puljonisse alati ka ühe koorimata sibula, kartuli ja porgandi ning kuivanud ürtide varred, mis on toidu tegemisel üle jäänud. Kui soovid päriselt parimat puljongit, pane see päev varem keema – vähemalt kuus tundi võiks ta küll vaikselt pulbitseda, aga kauem on veelgi parem. Ka herned tasub päev varem likku panna.

Vaja läheb:

500g kollaseid kuivatatud herneid

· 1 tl kuivatatud tüümiani ja/või 3-4 oksa värsket tüümiani

· 5 tera valget või musta pipratera.

· 2 loorberi lehte

· 1 seakoot kondiga, umbes 1,5 kilo

· 2 tl majoraani (soovi korral)

· 1 kollane sibul (soovi korral)

· natuke nelki

Valmistamine

1. Pane herned suurde kaussi likku. Kata veega paar sentimeetrit üle herneste. Jäta seisma üle öö või vähemalt 10 tunniks. Loputa pärast läbi, muidu hakkab keetes hullult vahutama!

2. Pane seakoot suurde kattlasse ja kata veega. Lase keema. Vala keeduvesi ära ja vala peale uus vesi, nii et katab liha ära.

3. Lisa tüümian, nelk, pipar ja loorberi lehed.

4. Keeda seakooti keskmisel soojusel kaane all umbes 2-2,5 tundi kuni liha tuleb kondist lahti, aga kauem on parem.

5. Võta liha välja ja lase sellel jahtuda. Hoia külmas. Lase ka puljongil jahtuda täitsa külmaks. Eemalda rasv, mis tardub puljongi pinnal.

6. Vala hernestelt vesi ära ja vaata need läbi. Koledad ja kehvad herned korja välja ja viska ära.

7. Pane herned suurde potti ja lisa umbes 2 liitrit sealiha puljongit. Lisa veel tüümiani, majoraani ning ühe kollase sibula (soovi korral).

8. Keeda herned keskmisel kuumusel pehmeks - vähemalt 1,5 tundi. Kauem on parem, siis nad lähevad ise katki. Kui kiiremini tahad valmis saada, pead herned vispliga või kartulitambiga katki hõõruma. Lisa ka värsket purustatud nelki.

9. Puhasta ja tükelda liha ja lisa see hernesupile. Lase keema.

Maitsesta hernesupp soola, pipra, tüümiani ja vähese majoraaniga. Serveerida võid Rootsi traditsioonide kohaselt koos mahedamaitselise sinepiga, mida lisatakse taldreku äärele ja süüakse koos supiga.

Aitäh, Pääro, jagamast ja hääd nautimist!

Evelin

Armastusega Hiiumaalt