Evelin Ilves.Foto: Tiina Kõrtsini
Kolumnid
6. juuni 2019, 12:57

EVELIN ILVES: patuvaba, aga megahea! Noppeid pärast elu pikimat paastu (18)

Lõpetasin oma pikima paastu – 11 päeva puhta veega – ja kohe jõudis pärale suur suvi. Minule kuumus meeldib, aga peale paastu tuleb söömisega ettevaatlik olla. Nii palju aega, kui oled vee peal olnud, tuleb pühendada ka taastumisele või veelgi parem, kui topeltpäevi väga rahulikult võtad. Tõtt-öelda eriti süüa ei tahagi, aga kui kõikjal grillid tossavad ja kogu ligipääsetav rannajoon on piknikulisi täis, siis pole alati kerge ahvatlusi peletada. Ja polegi vaja, sest patuvabasid hõrgutisi, mis maitsevad lausa megahealt, on kulinaariamaailm tulvil.

Liikusin oma otsingutega prantsuse köögi radadel, sest juba ammuilma oli mu kodurestorani kalendris tore õhtusöök Zero Dosage ehk 0-jääksuhkruga šampanjad ning sinna juurde toidud, kuhu pole lisatud suhkrut. Ideaalne kooslus neile, kes taljet hoiavad, lihtsalt end erksalt ja kergelt tahavad tunda või hoopis ketotoitumist harrastavad.

Tegin selle õhtusöögi ka lihavaba ning menüü planeerimise käigus valmis tõeliselt suurepärane pearoog, mis maitses nagu üks korralk steik ja mida saab ideaalselt valmistada ka õues grilli peal või ka koduahjus valmis küpsetada ning külmana piknikule kaasa võtta. Ja et suvine söömaaeg liiga liha- ja grillikeskseks ei kisuks, jagan teiega siinkohal ka üht võrratut dipikastme retsepti – samuti prantsuse köögist – mis sobib ühtaegu imeliselt nii arbuusi, kui ka värske kurgi ja kõikmõeldavate köögiviljadega. Kõigepealt aga „mina-olen-parem-kui-liha” pearoog:

Täidetud portobello ricotta ja tomatiga neljale

200 g ricotta't (täisrasvane)

50 g päikesekuivatatud tomateid, peeneks hakitud

1 spl hakitud peterselli (või teisi maitsvaid roheürte)

4 suurt portobellot

1/2 punast sibulat

1 küüslauguküüs, peeneks hakitud

parmesani, riivitud

soola ja pipart

praadimiseks võid

Pane ahi sooja 190°C. Kõigepealt sega ricotta, hakitud päikesekuivatatud tomatid ja hästi peeneks hakitud lehtpetersell vm ürdid omavahel suures kausis.

Puhasta seened, haki seenejalad ja ääreribad peeneks ning prae madalal kuumusel koos hakitud sibula ja küüslauguga võis, kuni nad on pehmed (mitte pruuniks!). Lase pisut jahtuda ning sega kokku ricotta'ga.

Nüüd lisa samale pannile tigake õli, keera kuumus suureks ning prae kiiresti portobellosid mõlemalt poolt – kuni minut. Võid panna ka kaane poolenisti peale, et vältida kuivamist. Õuetingimustes jäta praadimine vahele – väljas grillides pole praadimist vaja ja ka sibula-küüslaugu võid õues rahulikult toorelt ricotta'sse segada.

Nüüd lao portobellod ahjuplaadile ja kata mõnusa hunniku ricotta-seguga ja raputa üle parmesaniga. Küpseta 20–25 minutit, kuni seened on pehmed ja ääred mõnusalt pruunistunud. Serveerimiseks raputa peale värsket peterselli ja veel natuke parmesani ning naudi võrratut ja patuvaba rooga. Väga kuivad ja väga suhkruvabad mullijoogid sobivad sinna kõrvale ideaalselt. Näiteks naturaalse õunamahlaga segatud Värska – uus kodumaine toretoode.

Ja siis siis mõnus ja universaalne kaste:

Fetadipikaste arbuusile, kurgile ja millele iganes värskele

500g fetat

1 küüslauguküüs

1 väike tšilli

1 spl sidrunimahla

2 spl oliiviõli

6 spl värsket münti

Pane kogu kraam blenderisse ja lase kiiretel pööretel püreeks. Kui sulle meeldib vedelam dipp, lisa sinna maitsestamata jogurtit. Mina panin Kalamatsi meierei kitsejogurtit ja see kõik kokku tuli – UMAMI!

Toredaid naudinguid päikese all!

Evelin

Pika tänava kodust